Foto: LETA

Ikšķiles novada pašvaldība ir nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), vienlaikus informējot arī Saeimas frakcijas, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisiju un Latvijas Pašvaldību savienību, par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) atbildes nesniegšanu pēc būtības, portāls "Delfi" uzzināja pašvaldībā.

Nosūtītajā vēstulē Ikšķiles novada pašvaldība gan domes deputātu, gan iedzīvotāju vārdā lūdz Ministru prezidentu kā valdības vadītāju uzdot VARAM atbildēt pašvaldībai uz 14. jūnija vēstulē uzdotajiem jautājumiem pēc būtības, sniedzot argumentētas, pamatotas atbildes.

Apzinoties reformas milzīgo ietekmi uz turpmāko valsts sociālekonomisko gaitu, Ikšķiles novada pašvaldība nopietni gatavojās VARAM plānotajai sanāksmei šā gada 18.jūlijā ar Ikšķiles, Ķeguma, Lielvārdes un Ogres novadu domes deputātiem, VARAM pārstāvjiem, tai skaitā arī ministru Juri Pūci (AP), informēja pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Dūša.

Lai diskusija būtu iespējami konstruktīva un jēgpilna, pašvaldība pirms tikšanās uzskatīja par nepieciešamu saņemt rakstisku VARAM skaidrojumu uz vairākiem Ikšķiles novadam reformas kontekstā būtiskiem jautājumiem. 28. jūnijā no VARAM tika saņemta vien formāla atbilde, kurā vispārīgi izklāstīta jau visai sabiedrībai no masu informācijas līdzekļiem zināmā informācija, skaidro pašvaldība.

"Diemžēl arī minētā tikšanās Ikšķiles novada pašvaldības domes deputātiem beidzās ar lielu vilšanos. Pretēji iepriekš VARAM solītajam par atbilžu sniegšanu uz konkrētiem jautājumiem, kā arī konsultēšanos ar deputātiem un ieklausīšanos priekšlikumos, atskanēja nepārliecinoša ministra J.Pūces uzstāšanās, kurā viņš informēja par reformas nepieciešamību, teritoriju apvienošanu un Ikšķiles novada patstāvīguma neiespējamību, kas turklāt tika pamatota ar neprecīziem un nepareiziem datiem vai faktiem," informēja L.Dūša.

1.augustā Ikšķiles novada pašvaldības vadība organizēja tautas sapulci, kurā piedalīties un diskutēt par reformu tika aicināts ikviens novada iedzīvotājs. Šajā sapulcē iedzīvotāji uzsvēra, ka viņiem pietrūkst vispusīgi pamatotas, kvalitatīvas informācijas attiecībā uz VARAM piedāvāto novadu apvienošanas modeli, tai skaitā Ikšķiles novada ieguvumiem šāda modeļa ieviešanas rezultātā. Iedzīvotāji lūdza Ikšķiles novada vadību vēlreiz rīkoties, lai panāktu, ka VARAM atsaucas pašvaldības lūgumam sniegt detalizētas, nevis formālas atbildes uz 14. jūnija vēstules jautājumiem, kuras reformas kontekstā ir būtiski zināt ikvienam novada iedzīvotājam.

Jau ziņots, ka sapulcē tika izteikts ierosinājums aktīvi meklēt sabiedrotos un vienoties ar tiem novadiem, kuri ir pret VARAM izstrādāto reformas modeli, lai kopīgi publiski paustu savu pretestību uzspiestajām un nepamatotajām pārmaiņām. Viens no tālākās virzības ceļiem tika minēts arī redzējums, ko saskata arī Latvijas pašvaldības savienība, par divu līmeņu pašvaldības modeli.

11. maijā noslēdzās Ikšķiles novada iedzīvotāju aptauja. Tajā piedalījās 3299 Ikšķiles novadā deklarētie iedzīvotāji, tajā skaitā 88 jaunieši no 15 līdz 18 gadu vecumam. Par novada patstāvības saglabāšanu nobalsoja 3248 respondenti jeb 98,45 %, pret bija 51 respondents jeb 1,55 %. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem Ikšķiles novadā ir 9708 iedzīvotāju.

Ikšķiles pašvaldības lēmums par iedzīvotāju aptaujas rīkošanu izraisīja visai asu ministra Pūces reakciju, un jūlija nogalē dome ir iesniegusi prasību Satversmes tiesā par ministra lēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!