Foto: DELFI Aculiecinieks
2. oktobra rītā Garciema pludmalē izskalots krabis, portālam "Delfi" ziņo Normunds, kurš dalījies ar foto. Zoologs Voldemārs Spuņģis krabi identificē kā Ķīnas cimdiņkrabi, kurš, visticamāk, krastā nonācis, jo bija iekļuvis zvejas tīklos.

"Ķīnas cimdiņkrabja (Eriocheir sinensis) labākā pazīšanas pazīme ir it kā "vilnainās spīles, kas attēlā nav redzamas," krabi raksturo Latvijas Universitātes asociētais profesors un vadošais pētnieks Spuņģis. Baltijas jūrā šī suga ir invazīva, ievesta no Āzijas austrumu piekrastes pagājušā gadsimta 30. gados ar kuģu balasta ūdeņiem.

Speciālists norāda, ka šie krabji pa retam mēdz iepīties zvejnieku tīklos. Arī attēlā redzamais, kas, kā norāda Spuņģis, ir beigts un traumēts, visticamāk, ticis izmests no zvejas tīkliem.

Dabas aizsardzības pārvaldē portāls "Delfi" uzzināja, ka pēdējo trīs gadu laikā saņemtas ziņas par nepilniem diviem desmitiem Latvijas teritorijā atrastiem invazīvās sugas – Ķīnas cimdiņkrabja – īpatņiem.

Par krabjiem ziņots no Engures, Jūrmalas, Ventspils, Jūrmalciema, Babītes novada Mežārēm. Viens krabis ticis atrasts arī Daugavā pie Rīgas HES.

Ķīnas cimdiņkrabis Baltijas jūrā, būdama invazīva suga un ārpus sava dabiskā areāla, var būt agresīva pret vietējām sugām, norāda DAP. Suga tiek raksturota kā ļoti izturīga. Tā spēj pielāgoties dažādām ūdens temperatūras svārstībām, samazinātam skābekļa, sāļuma un pH daudzumam, un ir iecietīga arī pret stipri piesārņotiem ūdeņiem.

Dzīvnieki spēj pārvietoties pat vairākus simtus kilometru pa upes straumi. Krabis ir visēdājs, iecienītas tā ēdienkartes sastāvdaļas ir dažāda veida augi, aļģes, bezmugurkaulnieki (gan mīkstu, gan cietu čaulu), nelielas zivis, kā arī divvāku gliemenes. Pats krabis kalpo par barību plēsīgajām zivīm, bridējputniem, upju ūdriem un jenotiem.

Kā informē DAP, tad citās jūrās dzīvojošie šīs sugas pārstāvji pamatā pārtiek no gliemežiem, kas bieži vien ir inficēti ar cilvēku veselībai kaitīgu parazītu – plaušu trematodi. Ar šo parazītu jau ir inficējušies vairāk kā 20 miljoni cilvēku pasaulē, ēdot slikti sagatavotus vai jēlus krabjus.

Pamanot jūras krastā izskalotu Ķīnas cimdiņkrabi, dabas sargi aicina par to ziņot DAP, rakstot e-pastu info@daba.gov.lv, kā arī nepalaist tos atpakaļ dabā dzīvus.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti iepirkumiem "Rīga Plaza" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni - 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!