Foto: DELFI
Visbiežāk izmantotā metode terorisma finansēšanai paredzēto līdzekļu pārvietošanai ir skaidras naudas pārvadāšana, izmantojot kurjerus. Tas, analizējot citu valstu nacionālos risku izvērtējumus, secināts Valsts drošības dienesta (VDD) izstrādātajā Terorisma finansēšanas novēršanas stratēģijā nākamajiem diviem gadiem.

Ņemot vērā pašlaik pieejamās plašās finanšu līdzekļu pārvietošanas iespējas, pastāv ievērojams skaits dažādu terorisma finansēšanas veidu.

Visizplatītākie no tiem ir skaidras naudas piegādes, dārgakmeņu piegādes, bankas kontā esošas naudas izņemšana bankomātos ārvalstīs un pārskaitījumi ar virtuālo/mobilo aplikāciju starpniecību.

Tāpat izplatīti ir virtuālo valūtu pārskaitījumi, "Hawala" naudas nodošanas sistēmas, proti, alternatīva/nelegāla naudas pārskaitīšanas sistēma, kas balstās uz iesaistīto personu uzticību.

Izplatītas un izmantotas tiek arī naudas pārskaitīšanas aģentūras un ziedojumi, tostarp tiešsaistē, kripto un virtuālās valūtas, digitālie aktīvi, kopfinansēšana, priekšapmaksas kartes, kā arī tādi tradicionāli pieejamie veidi kā banku pārskaitījumi, pārskaitījumi ar banku mobilo lietotņu starpniecību, pašfinansēšanās.

VDD norāda, ka mūsdienu tehnoloģiskās iespējas un islāmistu teroristu vidē izveidotie neformālo kontaktu tīkli nodrošina plašu iespēju klāstu legāli un nelegāli iegūto līdzekļu nogādāšanai konfliktu zonās.

Legālā veidā iegūtos līdzekļus Eiropā dzīvojošie teroristu atbalstītāji teroristu grupām nosūta, izmantojot bankas pārskaitījumus vai naudas pārskaitīšanas aģentūras, un starpnieki šo naudu izņem kādā no bankomātiem konfliktu zonās vai kaimiņvalstīs.

Rietumvalstīs dzīvojošie islāmistu teroristi mērķtiecīgi vāc finansējumu arī dažāda veida aprīkojuma iegādei, lai to nosūtītu bruņoto konfliktu zonās bāzētajiem teroristu grupējumiem. Eiropas drošības dienestu vērtējumā "Daesh" pastāvīgi ir nepieciešams jauns aprīkojums – militārās un medicīnas preces, kā arī elektroniskās ierīces, lai uzlabotu grupējuma kaujas spējas. Šī mērķa sasniegšanai tiek izmantoti jau izstrādāti piegādes veidi un sociālie tīkli.

"Daesh" kaujinieki var izmantot sociālos tīklus, lai aicinātu Rietumos dzīvojošos grupējuma atbalstītājus nosūtīt aprīkojumu uz Turciju tā tālākai nogādāšanai Sīrijā un Irākā.

Nozīmīgs risks

Aprīkojuma pirkšana un nogādāšana bruņoto konfliktu zonās šobrīd ir viens no nozīmīgākajiem terorisma finansēšanas riskiem Eiropas valstīs, liecina VDD analīze. Tomēr pret "Daesh" izdarītais militārais spiediens un specifiski pretterorisma pasākumi padara aprīkojuma nodošanu islāmistu teroristu grupējumiem sarežģītāku.

Eiropas drošības dienestu vērtējumā tuvākajos gados pieaugs jau esošo tehnoloģisko iespēju izmantošana terorisma finansēšanai un tiks radītas arī jaunas metodes.

Plašāka jau esošo tehnoloģisko iespēju izmantošana sarežģīs varas iestāžu iespējas atklāt un cīnīties ar terorisma finansēšanu. Turklāt konfliktu zonās bāzēto teroristu grupu saziņa ar potenciālajiem ziedotājiem jau šobrīd ir tehniski vienkāršāka, kas tikai paplašina šīs problēmas mērogu.

Pieaugošā alternatīvo naudas nodošanas metožu, sociālo tīklu un šifrētās komunikācijas aplikāciju izmantošana padara efektīvāku finansējuma vākšanu tiešsaistē, sniedz iespēju sazināties ar lielāku cilvēku skaitu, kā arī samazina atklāšanas un kontroles iespējas.

Tiešsaistes ziedojumu vākšana kļūs organizētāka

VDD rīcībā esošā informācija liecina, ka tiešsaistes ziedojumu vākšana terorisma finansēšanai tuvākajā nākotnē kļūs nozīmīgāka un organizētāka.

Ziedojumu vācēji var būt gan indivīdi, gan organizācijas, kas ir saistītas ar šķietami likumīgiem mērķiem.

Naudas gala saņēmēju identifikācija var būt īpaši sarežģīta, ja tā, piemēram, ir saistīta ar dažādu projektu īstenošanu konfliktu zonās un citās teritorijās, kurās darbojas islāmistu teroristu grupējumi.

Jauno tehnoloģiju sniegtās iespējas, piemēram, anonimitāte, šifrēta komunikācija un finanšu kontroles režīmu apiešana, tuvāko gadu laikā tiks izmantotas, lai iegūtu, uzglabātu un nodotu līdzekļus terorisma finansēšanai.

Šī tendence attiecas arī uz citām tehnoloģijām ar līdzīgiem parametriem, ieskaitot tiešsaistes tirdzniecības vietnes un "Darknet", kas ir brīvi pieejams un sniedz augsta līmeņa anonimitāti nelegālo preču tirdzniecībā.

Drošības dienestu vērtējumā tradicionālie naudas nogādāšanas veidi kā banku pārskaitījumi, naudas pārskaitīšanas uzņēmumi, "Hawala" un naudas kurjeri arī turpmāk būs prioritārie naudas nogādāšanas veidi teroristu tīkliem, kuriem ir nepieciešama ilgstoša lielu naudas summu ievākšana un nodošana.

Tāpat arī turpmāk teroristu grupām, kuras darbojas teritorijās ar vāju vai neattīstītu informācijas tehnoloģiju infrastruktūru, saglabāsies interese par naudas vai citu viegli izmantojamu vērtslietu iegūšanu, kuras ir biežāk un vieglāk lietojamas nekā kriptovalūtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!