Foto: DELFI

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP) Garkalnes domes priekšsēdētājam Mārtiņam Gunāram Bauzem-Krastiņam pieprasīs paskaidrojumus par Valsts kontroles (VK) konstatētajiem pārkāpumiem, portālu "Delfi" informēja ministrijā.

"Publiski izskanējusī informācija par VK atklātajiem pārkāpumiem Garkalnes pašvaldībā ir šokējoša – ilgstoši pārkāpti normatīvie akti, izsaimniekots pašvaldības budžets, necaurskatāma, pretēji vietējo nodokļu maksātāju interesēm organizēta pārvaldība. Ministrija savas kompetences ietvaros veiks pārbaudi un pieprasīs domes vadībai paskaidrojumus par atklātajiem likumu pārkāpumiem", sacījis Pūce.

Ministrija pēc Garkalnes domes opozīcijas deputātu sūdzībām par domes vadības darbu jau bija uzsākusi pastiprinātu Garkalnes pašvaldības darbības uzraudzību.

"Delfi" jau ziņoja par VK veikto revīziju, kur tika konstatēta iedzīvotāju nodokļu naudas tērēšana bez pamatojuma un pat izšķērdīgi. VK norādīja, ka konstatētie fakti, kā arī pašvaldības pārstāvju rīcība un attieksme pret tiem ļauj secināt, ka Garkalnes novada vadība savā darbībā nav ievērojusi labas pārvaldības principus – atklātību, vienlīdzību un tiesisko paļāvību –, kā arī vairākos gadījumos pieļāvusi likuma normu pārkāpumus, par kuriem VK jau vērsusies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB).

Saskaņā ar likumu tikai pašvaldības dome var apstiprināt budžetu un budžeta grozījumus, taču Garkalnes pašvaldības vadība 2017. gadā un 2018. gadā kopumā iztērējusi pat par 3,4 miljoniem eiro vairāk, nekā dome bija apstiprinājusi. Turklāt 2017. un 2018. gadam apstiprinātie budžeti iedzīvotājiem nav publiski pieejami. Nav publiskoti vismaz 16 domes lēmumi, kas cita starpā pieņemti par finansiāla atbalsta piešķiršanu, uzņemtajām ilgtermiņa saistībām un domes darbinieku algām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!