Foto: Privātais arhīvs
Aizvadītajā nedēļā jaunie Hāmaņa muižas saimnieki, tulkošanas un lokalizācijas uzņēmums "Ad Verbum", pabeiguši vienu no pienākumiem, kas tiem jāpaveic saskaņā ar pirkuma līgumu – izbūvējuši piebraucamo ceļu, kas savieno muižas teritoriju ar Baldones ielu, portālam "Delfi" atklāja "Ad Verbum" izpilddirektore Zelma Diāna Vidiņa.

Vidiņa norādīja, ka šobrīd tiek turpināts darbs pie vēsturiski vecākās daļas fasādes atjaunošanas – tās ēkas daļas, kas pārdzīvoja 2007. gada ugunsgrēku. "Viss rekonstrukcijas un dokumentu saskaņošanas process notiek pa daļām. Pie nodegušās ēkas daļas dokumentācijas šobrīd strādā arhitekti, un pēc tam projekts tiks skaņots ar Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldi un Rīgas būvvaldi," stāstīja Vidiņa.

Jau ziņots, ka šā gada martā Rīgas domes Īpašuma departaments (RDĪD) izsolē par 83 756 eiro pārdeva Hāmaņa muižu Slokas ielā. Īpašumu iegādājās "Ad Verbum", kas bija arī vienīgais izsoles dalībnieks.

Atbilstoši noslēgtā pirkuma līguma nosacījumiem nekustamā īpašuma Slokas ielā 41A, Rīgā, sastāvā ietilpstošā būve "Hāmaņa muiža" pircējam SIA "Ad Verbum" jāatjauno četru gadu laikā – līdz 2023. gada 25. martam, portālam "Delfi" norādīja RDĪD pārstāve Baiba Gailīte.

"Delfi" jau rakstīja, ka nākotnē Hāmaņa muižā plānots izveidot kopstrādes jeb "coworking" telpas. Vidiņa iepriekš norādīja, ka pēc muižas apsekošanas secināts, ka no tās nekas daudz pēc ugunsgrēka nav palicis pāri, bet uzņēmums atjaunos ēku tās vēsturiskajā izskatā.

Muižas ēkas kopējā platība ir 405,5 kvadrātmetri, bet ēkai piegulošās zemes platība ir 2074 kvadrātmetri. Īpašums atrodas netālu no Latvijas Universitātes Botāniskā dārza. Teritorija ap to ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis.

Hāmaņa muiža celta 1886. gadā. Dzīvojamā ēka šajā kompleksā ievērojama ar vēlīnā klasicisma un neoklasicisma arhitektūras elementiem – tornīti, kolonnām, dekoratīviem skursteņiem, kā arī romantisma elementiem – XX gadsimta mūrēto paviljonu. No topogrāfiskā viedokļa muiža iezīmē Slokas ielas vēsturisko veidošanos IXX gadsimta sākumā.

Rīgas dome muižu savā pārziņā pārņēma 2012. gadā, taču pirms tam to apsaimniekoja SIA "Mono". Toreiz abu pušu attiecības tika risinātas tiesā, jo pašvaldības ieskatā arhitektūras pieminekļa stāvoklis pasliktinājās, jo nomnieks nedarīja neko, lai ēku sakārtotu un veiktu restaurācijas darbus. Turklāt 2007. gada vasarā iznomātajā īpašumā izcēlās ugunsgrēks.

Savukārt kompānija uzskatīja Rīgas domes lēmumu izbeigt nomas līgumu par prettiesisku un vērsās tiesā. Tiesas spriedums bija par labu Rīgas domei un "Mono" no telpām tika izlikti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!