Foto: LETA

Ventspils Augstskola un SIA "Olimpiskais centrs "Ventspils"" izstāsies no Ventspils attīstības aģentūras, kas iekļauta pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu ("Latvijai un Ventspilij") vērsto ASV sankciju sarakstā.

Ventspils Augstskolas rektors Kārlis Krēsliņš teica, ka augstskola kā valsts dibināta augstskola respektē starptautiskus un Latvijas valsts lēmumus. "Kopš šā gada sākuma augstskola nav sadarbojusies ar Ventspils attīstības aģentūru un nav veikusi maksājumus Ventspils attīstības aģentūrai," norādīja Krēsliņš.

Savukārt Olimpiskā centra lēmumu izstāties no Ventspils attīstības aģentūras LTV apstiprināja centra valdes priekšsēdētāja Jurģis Liepājnieks.

Saskaņā ar "Firmas.lv" datiem, "Olimpiskais centrs "Ventspils"" ir kapitālsabiedrība, kurā Ventspils pilsētas domei pieder 52,68% kapitāla daļu, bet biedrībai "Latvijas Olimpiskā komiteja" – 47,32% kapitāla daļu. Pērn "Olimpiskā centra "Ventspils"" apgrozījums bija 2 017 949 eiro, bet zaudējumi – 576 086 eiro.

Kā ziņots, ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) 9. decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteicis sankcijas virknei personu un viņu organizāciju Eiropā, Āzijā un Latīņamerikā, tostarp Ventspils mēram Lembergam.

OFAC izdevis Globālo Magņitska vispārējo licenci nr. 1, kas paredz 30 dienu periodu, lai pabeigtu darījumus ar četrām sankcionētajām juridiskajām personām – Ventspils Brīvostas pārvaldi, Ventspils Attīstības aģentūru, Biznesa attīstības asociāciju un Latvijas Tranzīta biznesa asociāciju. Attiecībā uz Lembergu šobrīd ir jāpiemēro atturēšanās princips, kura laikā jāsaprot, vai ir tiesisks pamats šos līdzekļus konfiscēt vai piemērot kādas citas sankcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!