Foto: PantherMedia/Scanpix
Iekšējās drošības biroja (IDB) izmeklējamo kriminālprocesu skaits pieaug par vidēji 15% gadā, liecina biroja pirmstiesas izmeklēšanas rezultatīvo rādītāju izvērtējums.

IDB apkopojis savas darbības rezultātus kopš tā darbības - laika periodā no 2015. gada 1. novembra līdz 2019. gada 30. oktobrim. Kopumā IDB izmeklējis 557 kriminālprocesus tā līdzšinējās darbības laikā. No tiem vidēji 47% ir kriminālprocesi par noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā.

Lielākā daļa IDB izmeklētie kriminālprocesi ir par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu vai dienesta pilnvaru pārsniegšanu, tostarp, ja tā saistīta ar vardarbību, tās piedraudējumu vai izdarīta mantkārīgā nolūkā. Četru gadu laikā IDB izmeklējis 122 šādus kriminālprocesus. Tāpat IDB norāda, ka 60 kriminālprocesi sākti par korupciju, no kuriem 92% bijuši par kukuļņemšanu, bet 21 kriminālprocess bijis par neizpaužamu ziņu izpaušanu. Turklāt šogad kriminālprocesu skaits par šo noziedzīgo nodarījumu pieaudzis trīskārši.

2016. gadā IDB prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nosūtījis 24 kriminālprocesus, lūdzot apsūdzēt kopumā 35 personas. 2017. gadā tie bijuši jau 40 kriminālprocesi, kuros kriminālvajāšanu lūgts sākt pret 48 personām. 2018. gadā kriminālvajāšanai nosūtīto kriminālprocesu skaits pieaudzis līdz 65 . Tajos kriminālvajāšanu rosināts sākt pret 77 amatpersonām. Savukārt šogad līdz 30. oktobrim IDB prokuratūrai nodevis 52 kriminālprocesus, kriminālvajāšanu rosinot sākt pret 64 amatpersonām.

Tātad četru darbības gadu laikā kopumā kriminālvajāšanai nosūtīts 181 kriminālprocess. Tiesvedība notikusi 108 kriminālprocesos, spēkā stājušies notiesājoši spriedumi 38 kriminālprocesos pret 41 personu, tostarp, 37 amatpersonām. Savukārt 70 kriminālprocesos notiek tiesvedība.

IDB ir iekšlietu ministra pārraudzībā esoša tiesībaizsardzības iestāde, kuras funkcijas ir atklāt, izmeklēt un novērst noziedzīgus nodarījumus, kurus izdarījušas Iekšlietu ministrijas padotībā esošo iestāžu amatpersonas un darbinieki. Tāpat IDB izmeklē ar vardarbību saistītus noziedzīgus nodarījumus, kurus, pildot dienesta pienākumus, izdarījušas Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonas ar speciālajām dienesta pakāpēm ieslodzījuma vietās, Ostas policijas, kā arī pašvaldības policijas darbinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!