Foto: AFP/Scanpix/LETA
Ņemot vērā inficēšanās ar koronavīrusu gadījumu skaita pieaugumu Itālijā, Nacionālā apvienība pirmdien valdošās koalīcijas sadarbības sanāksmē rosinājusi lemt par tiešās aviosatiksmes ar Itālijas pilsētām pārtraukšanu. Koalīcijas atbalstu pagaidām tas nav guvis, bet otrdien situācija ar koronavīrusu tiks vērtēta valdības sēdē, kā arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pēc valdības sēdes sasaucis Krīzes vadības padomi, lai izvērtētu situāciju kopā ar atbildīgo institūciju pārstāvjiem.

NA Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Jānis Dombrava (NA) pēc sadarbības sanāksmes žurnālistiem pastāstīja, ka, tā kā koronavīrusa plašāka izplatība konstatēta Itālijā, ar kuru Latvijai ir tiešā aviosatiksme, tāpēc NA uzskata, ka tiešā aviosatiksme ar pilsētām Ziemeļitālijā būtu jāaptur, kā arī jāveic monitorings cilvēkiem, kas pēdējo nedēļu laikā ieceļojuši no šīm vietām. "Saprotu, ka rīt tas valdības līmenī tiks diskutēts, un ceram sagaidīt pietiekami aktīvu rīcību, jo šī vīrusa izplatība Eiropas Savienībā var notikt ļoti strauji, ņemot vērā iedzīvotāju kustību paradumus, kas ir daudzreiz aktīvāki nekā Ķīnas iekšienē vai Irānā. Pēdējā informācija tiešām raisa bažas," sacīja Dombrava, norādot, ka ir tiešie reisi ar Bergamo un Milānu. Pēc viņa teiktā, par situācijas nopietnību liecina arī tas, ka nolemts slēgt vairākas pilsētas Itālijā.

Kariņš atgādināja, ka jau pirms dažām nedēļām koronavīrusa izplatības dēļ bija sasaucis Krīzes vadības padomes sēdi, kurā veselības ministre un visas iestādes informēja par plāniem šajā situācijā. Otrdien pēc valdības sēdes Kariņš atkārtoti sasaucis šādu sēdi, lai uzklausītu, vai šis plāns tiks koriģēts, kas mainījies un ko mēs kā valsts varam darīt, lai pēc iespējas pasargātu iedzīvotājus no šīs slimības iespējamas izplatības mūsu valstī. Sēdē Kariņš sagaida skaidru piedāvājumu no ekspertiem un veselības ministres. Pagaidām viņš atturējās komentēt, vai atbalsta aviosatiksmes slēgšanu.

"Delfi" jau ziņoja, ka pirmdien Valsts operatīvā medicīniskā komisija (VOMK) lēma paplašināt koronavīrusa izraisītās slimības "Covid – 19" ierobežojošos pasākumus, nosakot papildu valstis un teritorijas, no kurām atgriežoties, ir jāveic īpaši piesardzības pasākumi. No pirmdienas par tādām tiek noteiktas Ķīna, Dienvidkoreja, Irāna, Itālijas Lombardijas un Veneto apgabali, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijā (VM).

Iedzīvotājiem, kuri šobrīd plāno doties uz koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām, uz kurām tiek attiecināti īpaši pasākumi, speciālisti iesaka izvērtēt ceļojuma nepieciešamību un ceļojuma laikā ievērot vispārējos profilakses pasākumus, kā arī sekot līdzi vietējo varas iestāžu norādījumiem, aicināja VM.

Ceļotājiem, kuri atgriežas no šīm vietām, jānovēro sava veselība turpmākās 14 dienas. Parādoties saslimšanas simptomiem – paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, apgrūtinātai elpošanai u.c. jāierobežo kontakti ar ģimenes locekļiem un citām personām, nekavējoties jāzvana pa tālruni "113" Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam, jāinformē ārstniecības personas par simptomiem un ceļojumu uz koronavīrusa skartajām valstīm vai teritorijām.

Speciālisti iesaka, ja bērns pēdējo 14 dienu laikā bija ceļojumā kādā no koronavīrusa izraisītās slimības "Covid – 19" skartajām valstīm vai teritorijām, tad bērnam nebūtu jāapmeklē izglītības iestāde, bet vecākiem – jāsazinās ar ģimenes ārstu un sadarbībā ar ģimenes ārstu jānovēro bērna veselība 14 dienas pēc ceļojuma.

Ja minētajā laika periodā akūtas augšējo elpceļu infekcijas slimības simptomi bērnam nav parādījušies, viņam var atļaut apmeklēt izglītības iestādi ar ģimenes ārsta izziņu. Ja simptomi parādās, nekavējoties jāzvana "113" un jāinformē ārstniecības personas par simptomiem un ceļojumu.

Izglītības iestāžu vadītāji tiek aicināti apzināt iespējamus gadījumus, kad bērni devušies ceļojumā uz vīrusa skartajām teritorijām, uz kurām noteikti īpaši pasākumi un informēt bērnu vecākus par minētajām rekomendācijām.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) no pirmdienas, 24. februāra, pārstrādās savu algoritmu par došanos uz izsaukumiem.

NMPD vadītāja Liene Cipule sēdē uzsvēra, ka dienesta mediķi ir pilnībā gatavi šādām situācijām. Līdz šim arī pārbaudīts, ka algoritms šādu pacientu konstatēšanai darbojas.

Tāpat ir apzinātas rezerves, lai nodrošinātu ārstniecības personu aizsardzību vajadzības gadījumā. Gan Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, gan Bērnu klīniskā universitātes slimnīca apliecina gatavību pacientus uzņemt un nodrošināt visu nepieciešamo palīdzību.

Līdz šim Latvijā nav apstiprināts neviens saslimšanas gadījums ar koronavīrusa izraisīto slimību "Covid – 19", bet situācija pasaulē un arī Eiropā ir mainīga, tādēļ atbildīgie dienesti aicina aktuālajai informācijai sekot līdzi SPKC mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!