Foto: Kadrs no video
Otrdien notika Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) vadītās Krīzes vadības padomes sēde saistībā ar koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" izplatību Eiropā.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pēc Krīzes vadības padomes sēdes sacīja, ka atbildīgie dienesti seko līdzi notikumiem pasaulē un ir augstas gatavības līmenī.

Viņš uzsvēra, ka Latvijā joprojām nav apstiprināts neviens inficēšanās ar koronavīrusu gadījums, kā arī norādīja, ka mūsu valsts medicīniskie dienesti ir sagatavojuši konkrētu rīcību situācijā, kad kāds būs bijis saskarē ar saslimušajiem vai ieradies no vīrusa skartas teritorijas.

Latvijas dienesti šādā situācijā paredzējuši, ka, ja cilvēkam ir aizdomas par saslimšanu ar koronavīrusu, tam jāzvana uz 113, kur novērtēs situāciju, un, ja pastāvēs risks, tad cilvēks tiks nogādāts uz izmeklējumu veikšanu. Tas darīts ar mērķi, lai slimība nevarētu izplatīties. "Mums ir augsta gatavība uz individuālajiem gadījumiem, ja tādi būs," uzsvēra Kariņš.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) sacīja, ka Latvija jau ieviesusi lielāku piesardzības līmeni nekā citas Eiropas valstis, vērtējot inficēšanās aizdomas. "Esam ar lielāku drošības rezervi nekā Eiropa kopumā. Galveno akcentu liekam uz to, ka, ja ir aizdomas par inficēšanos, tad speciāla brigāde aizbrauc pie cilvēka un aizved viņu uz Latvijas Infektoloģijas centru, kur sešu stundu laikā var gūt apstiprinājumu vai noliegumu inficēšanās faktam. Līdz šim neviens gadījums nav apstiprināts," teica ministre.

Personām, kurām 14 dienu laikā kopš atgriešanās no Ķīnas, Dienvidkorejas, Irānas vai Itālijas Lombardijas vai Veneto apgabaliem parādās saslimšanas pazīmes – klepus, paaugstināta temperatūra, rīkles iekaisums, apgrūtināta elpošana un citas, jāzvana pa tālruni 113, jāizstāsta par simptomiem un jānorāda, no kurienes persona atgriezusies.

Viņķele uzskata, ka tāda taktika ir visefektīvākā, kamēr tiek gaidīti jaunumi par iespējamu vakcīnu izstrādi pret šo vīrusu.

Ministre arī sacīja, ka ir apzināts gultu skaits un karantīnas vietu skaits gan Rīgā, gan reģionos, ja tāda vajadzība rastos. "Simts pacientiem varam pirmajā vilnī nodrošināt," sacīja ministre, piebilstot, ka ir arī plāns, kā organizēt darbu, ja šis apjoms palielinātos.

Padome uzklausīja Veselības ministrijas (VM) un citu atbildīgo institūciju aktuālo informāciju par situāciju saistībā ar koronavīrusa izraisītās slimības "Covid-19" izplatību Eiropā un iespējamiem nepieciešamajiem pasākumiem turpmākai rīcībai.


Kā ziņots, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) pirmdien saņēmis četrus izsaukumus pie pacientiem ar aizdomām par koronavīrusu "Covid-19", taču, veicot analīzes, aizdomas neapstiprinājās, informē NMPD direktore Liene Cipule.

Savukārt Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) norādījis, ka kopš 29. janvāra Latvijā veikts 21 laboratoriskais izmeklējums ieceļotājiem no "Covid-19" skartajām teritorijām - astoņos gadījumos pacienti bijuši bērni. Tomēr nevienā no gadījumiem netika konstatēts koronavīruss "Covid-19". Latvijā līdz šim nav neviens saslimšanas gadījums ar "Covid-19", atgādina SPKC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!