Valsts prezidents Egils Levits pirmdienas rītā uz tikšanos aicinājis premjeru Krišjāni Kariņu (JV), veselības ministri Ilzi Viņķeli (AP) un Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktoru Juriju Perevoščikovu.

Preses konferences sākumā Levits uzsvēra, ka vīrusa izplatības ierobežošana ir atkarīga no visas sabiedrības izturēšanās, atbildīgas rīcības un valdības noteikto vadlīniju ievērošanas. "Es gribētu teikt, ka ir svarīgi ne tikai tas, ka mēs ar to aizsargājam sevi pašu, bet mēs aizsargājam arī citus. Mēs nedrīkstam uzņemties atbildību, ka mēs apdraudam citus cilvēkus," sacīja Valsts prezidents. "Valdība ir pieņēmusi lēmumus un šie lēmumi ir pareizi un nepieciešami. Tie atbilst šodienas situācijai un ir ņemti vērā tie pasākumi un pieredze, kas ir bijuši citās valstīs. Mēs esam zināmā mērā priekšā citām valstīm šo pasākumu izvērtēšanā un pieņemšanā."

Viņš norādīja, ka Latvijas iedzīvotājiem uz laiku ir jāmaina savs dzīves ritms un ikdienas paradumi, piebilstot, ka "tas var būt neērti vai dažreiz kaitinoši, bet tas ir nepieciešams".

Valsts prezidents arī izteica pateicību visiem mediķiem, kuri pašaizliedzīga pilda savus pienākumus, lai novērstu slimības "Covid-19" izplatību. Pateicīgus vārdus viņš arī veltīja Ministru kabinetam par operatīvo lēmumu pieņemšanu un izteiktajiem priekšlikumiem, lai mazinātu negatīvo ekonomisko ietekmi.

"Vislielākais paldies tiem sabiedrības locekļiem, kuri rūpīgi ievēro vadlīnijas, kā izturēties, un rūpīgi un pacietīgi tās arī pilda. Paldies sabiedrībai par to. Ievērosim visas šīs vadlīnijas un ievērosim sociālo jeb fizisko distanci," sacīja Levits, piebilstot, ka šajā situācijā cilvēkiem ir jākļūst izpalīdzīgākiem vienam pret otru.

Savukārt Kariņš īpašu paldies izteica personām, kas ievēro paškarantīnu, jo tādā veidā tiek samazināta vīrusa pārnešanas iespēja uz citiem cilvēkiem.

"Šonedēļ valdība turpinās sekot līdzi epidemioloģiskajai situācijai un pēc vajadzības mēs arī varētu pieņemt kādus jaunus noteikumus. Bet es arī vēlos pievērst uzmanību tam, ka visu pirmdienas rītu finanšu ministra vadībā ir izveidota īpaša darba grupa, kura uzrunā un meklē pareizos ekonomikas risinājumus uzņēmējiem un darba ņēmējiem," pauda premjers, norādot ka šobrīd valdība meklē risinājumus, kā vispareizāk un efektīvāk valstij palīdzēt uzņēmējiem un darba ņēmējiem.

Viņš atgādināja, ka šo pasākumu īstenošanai ir pieejams viens miljards eiro, kas ir daļa no valsts parāda un kuru var jebkurā brīdī izmantot. "Protams, jebkura nauda, kuru mēs izmantotu, palielinātu valsts budžeta deficītu, bet šajā ārkārtas situācijā tas nav un nebūs šķērslis. Visa medicīniskā aparatūra, kas valstij jānopērk, tiks iegādāta – tas pats attiecas arī uz visiem nepieciešamajiem aizsarglīdzekļiem," sacīja Kariņš.

Šonedēļ, pēc premjerministra teiktā, ir jābūt risinājumiem, kā atbalstīt valsts ekonomiku.

Veselības ministre savukārt žurnālistiem norādīja, ka jaunā koronavīrusa inficēto skaits Latvijā ir sasniedzis 34 personas. "Mēs joprojām turpinām šo ļoti lēzeno pieauguma līkni," viņa piebilda. Viņķele arī pastāstīja, ka Latvijas Infektoloģijas centrā ir atvērta vēl viena telts, kur cilvēki, iepriekš piesakoties, var aizbraukt un nodot analīzes.

"Strādājam arī pie risinājuma, kas ļautu izmantot tādu analīžu nodošanas veidu, kur iedzīvotāji varētu vienkārši atbraukt ar savu automašīnu un nodot analīzes, neizkāpjot no transportlīdzekļa," skaidroja Viņķele.

Viņa ari aicināja cilvēkus, kuri šobrīd atgriežas Latvijā, izmantot iespēju lidostā "Rīga" nodot analīzes, ja ir konstatēti inficēšanās simptomi. Tāpat SPKC būs pieejams četru ciparu informatīvais tālrunis, kur cilvēki varēs saņemt informāciju par visiem jautājumiem, kas skar jauno koronavīrusu.

"Ir jāveic 14 dienu pašizolācija situācijā, ja persona ir atgriezusies no ārzemēm. Šobrīd valstis vairs netiek uzskaitītas, šeit ir "jā" vai "nē" izvēle – ja cilvēks ir bijis ārzemēs, tad 14 dienas obligāta pašizolācija," sacīja ministre. Viņa arī aicina iedzīvotājus iepazīties ar saviem kaimiņiem un uzzināt, vai kādam no tiem nav nepieciešams palīdzēt, piemēram, piegādājot pārtiku vai izvedot pastaigāties mājdzīvniekus.

Jau ziņots, ka no 13. marta līdz 14. aprīlim Latvijā saistībā ar "Covid-19" vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Valsts amatpersonu paziņojumu, ar ko tās nāca klajā pēc Ministru kabineta ārkārtas Krīzes vadības padomes kopsēdes, kurā sestdien, 14. martā, tika papildināts rīkojums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu valstī, iespējams noskatīties šeit:

Par valdības rīkojumā noteikto plašāk iespējams uzzināt šeit.

Visā Latvijā saistībā ar "Covid-19" izplatīšanos 12. martā izsludināta ārkārtas situācija, kas būs spēkā līdz Lieldienām.

Tāpat paplašināts "Covid-19" skarto valstu saraksts, uz kurām ir attiecināti īpaši piesardzības pasākumi.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi nosaukumu jaunā koronavīrusa izraisītajai slimībai. Tā nodēvēta par "Covid-19". Jaunais nosaukums izveidots no vārdiem "korona", "vīruss" un "slimība". Savukārt skaitlis 19 apzīmē gadu, kurā sākās vīrusa uzliesmojums. Pirmās ziņas par vīrusa uzliesmojumu parādījās pērnā gada 31. decembrī.

Atgādinām, ka pats koronavīruss nav nekas jauns – tā ir jau zināma vīrusu grupa, kas atrasta gan dzīvniekiem, gan cilvēkiem. Tomēr pērn rudenī identificētais ir pavisam jauns koronavīrusa paveids – SARS-CoV-2. "Covid-19" ir šī vīrusa izraisītā slimība. Iepriekš nopietnus saslimšanas gadījumus izraisījis SARS koronavīruss jeb SARS-CoV, kura rezervuārs dabā ir civetkaķi un, iespējams, sikspārņi, un MERS koronavīruss, kura infekcijas rezervuārs dabā ir vienkupra kamieļi. "Covid-19" infekcijas avots (rezervuārs) pagaidām nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!