Foto: LETA
Ar jaunā koronavīrusa izraisīto saslimšanu Covid-19 līdz šim inficējušies jau 40 veselības aprūpes darbinieki, piektdien attālinātā preses konferencē informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs

Skaidrojot jaunās epidemioloģiskās tendences, viņš norādīja, ka novērojams pieaugums tieši veselības aprūpes darbinieku saslimstībā ar Covid-19.

"Epidēmijas sākumā mēs vairāk runājām par ievestiem gadījumiem, kad cilvēki inficējās ārzemēs, ceļojuma laikā vai bija kontaktpersonas. Tagad jau mēs katru dienu skaitam arvien jaunus veselības aprūpes darbiniekus, kas inficējas, veicot savus profesionālos pienākumus," situāciju raksturoja Perevoščikovs.

Tāpat kā riska grupas, kurās novērojama saslimšana, viņš vēl minēja patversmes, veselības aprūpes iestādes un sociālās aprūpes iestādes. Kā zināms, infekcija ir konstatēta trīs sociālās aprūpes iestādēs – viena Rīgā un divas ārpus Rīgas.

Varianti, kā ārstniecības personas inficējušās ar Covid-19, varētu būt dažādi, pieļāva Perevoščikovs. "Infekcijas avots varētu būt gan pacienti, gan arī kolēģi," norādīja epidemiologs.

Vēl viena tendence, ka jau ir parādījušies saslimšanas gadījumi, kur infekcija iegūta, saņemot ārstniecības pakalpojumus ārstniecības iestādēs.

"Statistiski skatoties uz šiem cipariem, varam pateikt, ka, no visiem reģistrētajiem gadījumiem, 10% ir saistībā ar veselības aprūpi," atklāja Perevoščikovs. Tas liecina, ka vajadzētu vēl stingrāku aizsardzības pasākumu ieviešanu ārstniecības iestādēs.

Pacienti, kuriem ir elpceļu saslimšanas simptomi, varētu būt potenciāli vīrusa nēsātāji, norādīja epidemiologs, piebilstot, ka "ar katru pacientu jāstrādā ļoti rūpīgi un uzmanīgi", ievērojot nepieciešamos drošības pasākumus.

Kā vēl vienu šīs nedēļas tendenci epidemiologs nosauca Covid-19 saslimšanas uzliesmojumus patversmē un sociālās aprūpes centros.

"Slimība izplatās lēni, un ne tik strauji kā citās valstīs", situāciju kopumā komentēja Perevoščikovs.

Jau ziņots, ka pēdējā diennaktī veikti 1364 izmeklējumi personām ar aizdomām par saslimšanu ar Covid-19. No tiem saslimšana apstiprināta 35 cilvēkiem, portālu "Delfi" informēja SPKC.

Latvijā kopā veikti 18 198 izmeklējumi, infekcija apstiprināta 493 personām.

Kā liecina Nacionālā veselības dienesta dati, 31 pacients stacionēts, tai skaitā 28 ar vidēju slimības gaitu, bet trīs ar smagu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!