Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Valsts prezidents Egils Levits pirmdien, 17. augustā, sazinājies ar Igaunijas prezidenti Kersti Kaljulaidu, Lietuvas prezidentu Gitanu Nausēdu un Polijas prezidentu Andžeju Dudu, lai pārrunātu visu četru valstu vienoto nostāju par situāciju Baltkrievijā.

Sarunā prezidenti pauda skaidru un vienotu Latvijas, Igaunijas, Lietuvas un Polijas nostāju par atkārtotām prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā, kas atbilstu demokrātisku valstu vēlēšanu pamatprincipiem un ko uzraudzītu starptautiskie novērotāji.

Tāpat prezidenti bija vienoti nostājā, ka pēc iespējas ātrāk ir jāsasauc Eiropadomes sēde, kurā jālemj par sankcijām pret tām Baltkrievijas amatpersonām, kuras veikušas represijas pret sabiedrības pārstāvjiem vai piedalījušas vēlēšanu rezultātu grozīšanā.

Levits, Kaljulaida, Nausēda un Duda arī uzsvēra ANO Drošības padomes un citu starptautisko organizāciju nozīmīgo lomu šajā situācijā.

Valsts prezidents Levits pirmdien telefonsarunā šos jautājumus pārrunās arī ar Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ģenerālsekretāru Antoniu Gutērešu.


Jau vēstīts, ka, izsakot atbalstu Baltkrievijas neatkarībai un demokrātijai, Lietuvas, Polijas, Latvijas un Igaunijas prezidenti nāca klajā ar kopīgu paziņojumu.

Tāpat ziņots, ka pirmdien, 17. augustā, pēc vairāk nekā divu stundu ilgušas Ministru kabineta slēgtas ārkārtas sēdes par situāciju Baltkrievijā, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) žurnālistiem pavēstīja, ka valdība atbalsta baltkrievu tautas vēlmi dzīvot neatkarīgā un demokrātiskā valstī. Tāpēc pieņemts politisks lēmums atbalstīt baltkrievu pilsonisko sabiedrību ar 150 tūkstošiem eiro, kā arī, ņemot vērā situāciju Baltkrievijā, nolemts uzsākt sarunas ar starptautisko hokeja federāciju par to, lai nākamā gada kopīgi rīkotā hokeja čempionāta posms, kas patlaban paredzēts Baltkrievijā, notiktu kādā citā valstī.

Eiropas Savienība jau otrdien paziņoja, ka Baltkrievijā notikušās prezidenta vēlēšanas nav bijušas nedz brīvas, nedz godīgas.

Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās līdzšinējais valsts galva Lukašenko ieguvis 80,08% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska – 10,9%, liecina oficiālie provizoriskie rezultāti. Opozīcija uzstāj, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti.

Pēc vēlēšanām Baltkrievijā izcēlušies protesti pret Lukašenko, kas izvērtušies sadursmēs ar drošības spēkiem. Vismaz viens cilvēks ir gājis bojā. Šajā nedēļas nogalē Minskā notika arī Lukašenko atbalstam sasaukts mītiņš, kur uzrunu teica arī prezidents. Īsi pēc tam notika arī opozīcijas akcija, kurā piedalījās desmiti tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!