Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Latvijā korupcijas novēršanā nepieciešams saprātīgā termiņā sasniegt rezultātu sabiedrībai svarīgās, augstas prioritātes korupcijas lietās, izriet no Ārvalstu investoru padomes Latvijā (FICIL) sniegtajām rekomendācijām.

Padome uzskata, ka nepieciešams veicināt proaktīvu pieeju korupcijas un kukuļdošanas apkarošanā, identificējot augsta riska projektus. Tāpat investori rekomendē pastiprināt sadarbību un informācijas apmaiņu starp dažādām valsts iestādēm, efektīvāk īstenot uz riskiem balstītu un proaktīvu pieeju, papildinot darbības, kas izriet no ārējo ziņotāju un avotu informācijas.

Padome arī iesaka analizēt pieejamos datus, lai izvērtētu esošās pretkorupcijas politikas efektivitāti un ietekmi.

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas jomā FICIL rekomendē piemērot prevencijā balstītus pasākumus, proti, "pirmā reize - brīdinājums, nākamā reize - soda sankcija".

Tāpat investori iesaka izmantojot informatīvās kampaņas, izglītot sabiedrību noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas jautājumos. FICIL ieskatā nepieciešams piesaistīt atbilstošus resursus noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas apkarošanai, lai mazinātu iesaistīto darbinieku pārslodzi, kā arī uzlabotu ekonomisko noziegumu apkarošanas kvalitāti.

Kriminālprocesa norises kvalitātes un efektivitātes veicināšanas jomā, FICIL rosina paaugstināt tiesībaizsardzības iestāžu kapacitāti, veicināt aktīvu uzraugošā prokurora iesaistīšanos, nodrošināt arestētās mantas lietu izskatīšanu iespējami īsā termiņā, kā arī sagatavot tiesu prakses apkopojumu procesos par noziedzīgi iegūtu mantu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!