Foto: DELFI
Lai apmainītos viedokļiem par tiesu sistēmā aktuāliem jautājumiem, turpmāk Augstākās tiesas priekšsēdētājs regulāri tiksies ar apgabaltiesu priekšsēdētājiem, informēja Augstākā tiesa.

Vakar Augstākās tiesas un Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs ticies ar apgabaltiesu priekšsēdētājiem, nolemjot, ka šādas tikšanās turpmāk būs regulāras. Turklāt tiek apsvērta iespēja veidot tiesu priekšsēdētāju konsultatīvo padomi pie Tieslietu padomes.

Tāpat sarunas laikā tika diskutēts par to, vai tiesvedībā pieņemtas lietas nodošana citai tiesai, kuras mērķis ir paātrināt lietas izskatīšanu, ir nosakāma kā pastāvīga likuma norma.

Augstākā tiesa uzskata, ka lietas pārsūtīšanas pamatojums ne vienmēr ir pietiekams un ne vienmēr sasniedz šī izņēmuma mērķi, bet Apgabaltiesu priekšsēdētāji uzskata, ka šī iespēja būtu saglabājama, pielietojot to saprātīgi.

Tikšanās laikā arī tika norādīts, ka pirmās instances tiesās un apgabaltiesās ir svarīga videokonferenču tehniskā nodrošinājuma attīstīšana.

Tāpat tika pievērsta uzmanība tiesnešu līdzdalībai pašpārvaldes darbā. Augstākās tiesas priekšsēdētājs norādīja, ka nav pieņemami, ka vairāk nekā 180 tiesneši nav piedalījušies pēdējā tiesnešu neklātienes konferencē, kura ir tiesnešu pašpārvaldes augstākā institūcija un, ka dalība pašpārvaldē ir tiesneša darba profesionālais pienākums.

Augstākās tiesas priekšsēdētājs apsver iespēju vērsties Tiesnešu ētikas komisijā pēc atzinuma, vai neattaisnota nepiedalīšanās pašpārvaldē nav arī tiesneša ētikas pārkāpums.

Pašpārvalde ir instruments, caur ko tiesnešiem nodrošināt savu neatkarību, un, ja šo instrumentu neizmantos, tiesnešu vietā lems citi, norādīja Strupišs.

Tika pārrunāti arī citi jautājumi, tai skaitā – par tiesnešu atlases kārtības piemērošanu apgabaltiesu līmenim, par aktīvāku reaģēšanu uz advokātu pieļautiem pārkāpumiem tiesu procesos, par tiesu kļūdām izpildrakstu izsniegšanā, Tiesu komunikācijas rokasgrāmatas piemēriem.

Tikšanā piedalījās arī Senāta Civillietu departamenta priekšsēdētājs Normunds Salenieks un Administratīvo lietu departamenta priekšsēdētāja Veronika Krūmiņa, virzot diskusijai priekšlikumus vienotas tiesu prakses labākai nodrošināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!