Foto: AP/Scanpix
Lai gan septembris vēl nav noslēdzies, tas šogad kļuvis par "melno" mēnesi uz Latvijas ceļiem – apdrošināšanas sabiedrība "BALTA" jau saņēmusi 70 atlīdzību pieteikumus par sadursmēm ar meža zvēriem par kopējo summu 158 000 eiro, portālu "Delfi" informēja apdrošinātāji.

Sadursmēs ar meža dzīvniekiem cietušas ne tikai vieglās, bet arī kravas automašīnas un autobusi, un pirms dažām dienām automašīnas sadursmē ar alni bojā gājis cilvēks.

Nepilnos deviņos mēnešos apdrošināšanas firma atlīdzībās par sadursmēm ar meža zvēriem izmaksājusi teju 1,5 miljonus eiro.

Vairāku gadu statistika liecina, ka visbiežāk sadursmes ar meža dzīvniekiem notiek maijā un gada beigās jeb pēdējā ceturksnī, kad tumsa autovadītājiem liedz laikus pamanīt šķēršļus.

Tomēr šī gada septembris izceļas ar sevišķi smagām sadursmēm, jo katrā no 70 līdz šim pieteiktajiem negadījumiem nodarītie zaudējumi mērāmi vidēji teju 2500 eiro apmērā.

Salīdzinājumam – pagājušā gada septembrī visā mēnesī kopā apdrošināšanas kompānija reģistrēja 100 ceļu satiksmes negadījumus ar meža dzīvniekiem par kopējo summu 157 000 eiro (vidēji 1571 eiro par gadījumu).

"Mazāk negadījumu, lielākas izmaksas – tas liecina, ka negadījumi šogad ir smagāki nekā pērn. Nepilnos deviņos mēnešos "BALTA" atlīdzībās par sadursmēs ar meža zvēriem radītiem zaudējumiem izmaksājusi jau gandrīz pusotru miljonu eiro, un diemžēl viss liecina, ka šis cipars tikai augs, jo gada tumšā sezona vēl tikai sākas," norāda "BALTA" Transporta produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītājs Kristaps Liecinieks.

Kopā šogad nepilnu deviņu mēnešu laikā "BALTA" reģistrētas jau 876 auto sadursmes ar dzīvniekiem, kas gan ir mazāk nekā līdzīgā periodā pērn (916), toties palielinājusies vidējā par negadījumu izmaksātā atlīdzības summa, šogad sasniedzot 1674 eiro pagājušā gada 1641 eiro vietā.

Septembrī apdrošinātāji gandrīz 90 000 eiro izmaksājuši atlīdzībās par divām sadursmēm ar alni. Vienā no tām bojāts autobuss – izsisti stikli un pilnībā sadragāta mašīnas priekšpuse, savukārt otrā cietusi kravas automašīna, kam triecienā bojāta kabīne un piekabe.

Visbiežāk auto saskrienas ar stirnām, retāk ar tādiem lieliem dzīvniekiem kā aļņi un brieži.

Sadursme ar alni ir īpaši bīstama, jo šis iespaidīgo izmēru dzīvnieks ir lēnīgs un visai neprognozējams. Alnis var iziet uz ceļa un apjukt, nespējot izlemt, iet uz priekšu vai atpakaļ. Savukārt stirnas un mežacūkas var strauji izskriet uz ceļa; būtiski ņemt vērā, ka tām noteikti var sekot vēl citas. Turklāt arī stirna, kas sver 20 kg, automašīnai braucot ar ātrumu 100 km/h, ielido logā ar vienas tonnas spēku.

"Apdrošinātāju redzeslokā nonāk ievērojami vairāk atlīdzības pieteikumu par sadursmēm ar meža zvēriem, nekā tas norādīts oficiālajā statistikā. Pērn "BALTA" tika reģistrēti 1310 negadījumu, kamēr pēc Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) datiem uz valsts ceļiem notikuši tikai 509 negadījumi, kuros transportlīdzeklis sadūries ar dzīvnieku. Turklāt mēs lūkojamies tikai uz saviem, ne visa apdrošināšanas tirgus datiem. Tas liek secināt, ka autovadītāji, kuriem nav KASKO apdrošināšanas, par šādiem negadījumiem bieži vien neziņo Valsts policijai. Visticamāk, realitātē sadursmju skaits ir ievērojami lielāks," stāstīja Liecinieks.

CSDD ceļu satiksmes negadījumu statistika liecina, ka katrā negadījumā ar cietušajiem, ko izraisa sadursme ar meža zvēriem, pērn traumas guvuši vidēji 1,3 cilvēki – tas nozīmē, ka savainots tiek ne tikai autovadītājs, bet arī pasažieris. Turklāt vairums sadursmju ar dzīvniekiem notikuši uz valsts galvenajiem autoceļiem, kur arī notikušas smagākās sadursmes, tātad tas nebūt nav raksturīgi tikai nomaļiem meža ceļiem.

Lai gan sadursmes ar dzīvniekiem notiek daudz retāk nekā transportlīdzekļu savstarpējās sadursmes, šādu negadījumu sekas parasti ir ļoti nopietnas. Apdrošināšanas eksperts atgādina, ka, ņemot vērā negadījumu smaguma pieaugošo tendenci, auto īpašniekiem ieteicams parūpēties ne tikai par apdrošināšanu savam spēkratam, bet arī par pasažieru pasargātību šādās situācijās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!