Foto: PantherMedia/Scanpix
Konkurences padome (KP), sadarbojoties ar Iepirkumu uzraudzības biroju, aicina pieteikt nejēdzīgākos šķēršļus konkurencei, kas pēdējo divu gadu laikā iekļauti publiskajos iepirkumos, portāls "Delfi" uzzināja KP.

Akcijas mērķis ir identificēt publiskajos iepirkumos ietvertus nepamatotos šķēršļus konkurencei un rosināt to novēršanu.

Kā skaidroja padomē, par šķērsli konkurencei var uzskatīt publisko iepirkumu prasības, kuru rezultātā tiek kavēta brīva konkurence, tirgus dalībnieku ienākšana tirgū, kā arī situācijas, kad tirgus spēlētājiem pretēji konkurences neitralitātes principam netiek nodrošinātas vienlīdzīgas iespējas piedalīties publiskajā iepirkumā.

"Zināms, ka publisko iepirkumu mērķis ir nodrošināt maksimāli efektīvāko valsts budžeta izlietojumu, saņemot labāko piedāvājumu cenas un kvalitātes ziņā. Tomēr realitātē var novērot, ka iepirkumu pasūtītāju nezināšanas vai ļaunprātības dēļ, tiek kropļota konkurence publiskajos iepirkumos," uzmanību vērsa KP priekšsēdētājs Juris Gaiķis.

Akcijā var piedalīties uzņēmēji, nevalstiskās organizācijas, valsts un pašvaldību iestādes, juridiskie biroji, kā arī jebkurš interesents, kurš novērojis šķēršļus publiskajos iepirkumos, kas nepamatoti kavē vai ierobežo uzņēmējdarbības attīstību un konkurenci.

Akcijas notiks no 1.oktobra līdz 20. novembrim.

Lai piedalītos akcijā, interesentiem ir jāaizpilda elektroniski sagatavota anketa vai anketas sagatave, kurā jānorāda, kāds šķērslis vai ierobežojums publiskajos iepirkumos laika posmā no 2018. līdz 2020. gadam ir kavējis vai liedzis publisko iepirkumu pretendentiem piedalīties iepirkumā un godīgi konkurēt tirgū.

Pirmo trīs vietu ieguvēji tiks apbalvoti Pasaules Konkurences dienai veltītā svinīgajā pasākumā 2020. gada decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!