Foto: LETA

Pieaugot inficēšanās ar Covid-19 riskiem Latvijā, pārskatīta robežšķirne attiecībā uz citām valstīm, atgriežoties no kurām, jāievēro pašizolācija. Turpmāk tā palielināta līdz 40,4 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem, vēsta Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Tādējādi atgriežoties no valstīm – Somijas, Norvēģijas, Kipras, Vatikāna, kur saslimstības rādītāji ir līdzvērtīgi Latvijai, pašizolācija nav jāievēro.

Palielinoties saslimstības rādītājiem ar Covid–19, pieaudzis arī 14 dienu kumulatīvais rādītājs. Šobrīd Latvijā tas ir 40,4 uz 100 000 iedzīvotājiem, SPKC pārskatījis risku novērtējumu valstu saslimstības rādītājiem.

Līdz šim, atgriežoties Latvijā no valstīm, kur rādītājs bija virs 25, bija jāievēro pašizolācija. Pieaugot inficēšanās riskiem Latvijā, pārskatīta robežšķirne attiecībā uz citām valstīm, turpmāk tā palielināta līdz 40,4 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem.

Savukārt ikvienam, kas ierodas Latvijā no valsts, kur saslimstības riska novērtējums ir augstāks par 40,4, ir jāievēro pašizolācija.

Vatikāns ir vienīgā no SPKC sarakstā esošajām Eiropas valstīm, kurā nav reģistrēti Covid-19 pacienti.

Pašizolācija Latvijā joprojām jāievēro, atgriežoties vai ceļojot tranzītā caur Andoru, kurā ir visaugstākā saslimstība jeb 1069,9 gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, kā arī caur Spāniju, Čehiju, Nīderlandi, Beļģiju, Franciju, Apvienoto Karalisti un Islandi. Sabiedrības veselības apdraudējums šajās valstīs novērtēts kā ļoti augsts. 14 dienu kumulatīvais rādītājs pārsniedz 200 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem.

Tāpat pašizolācija jāievēro, atgriežoties vai ceļojot tranzītā caur Luksemburgu, Slovākiju, Rumāniju, Ungāriju, Slovēniju, Austriju, Īriju, Maltu, Portugāli, Dāniju, Šveici, Horvātiju, Poliju, Monako, Sanmarīno, Zviedriju, Itāliju, Lietuvu, Bulgāriju un Igauniju. Šajās valstīs 14 dienu kumulatīvais rādītājs pārsniedz 50 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem. Sabiedrības veselības apdraudējums novērtēts kā augsts.

Savukārt kā vidēji augsts tas novērtēts Lihtenšteinā un Vācijā. Tajās 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits nedaudz pārsniedz 40,4 gadījumus uz 100 000 iedzīvotājiem.

Attiecībā uz valstīm, kas ir ārpus ES un EEZ vai Apvienotajās Karalistes, pašizolācija jāievēro, ceļojot no Gruzijas, Tunisijas un Kanādas. Savukārt pašizolācija nav jāievēro, ceļojot no Urugvajas, Japānas, Dienvidkorejas, Ruandas, Austrālijas, Jaunzēlandes un Taizemes. Šīs valstis ir to vidū, no kurām ir atļauts šķērsot ES ārējo robežu.

Atgriežoties no citām SPKC sarakstā neminētajām valstīm, ir jāievēro pašizolācija.

Saskaņā ar SPKC informāciju no pirmdienas, 12.oktobra, regulārie pasažieru pārvadājumi būs aizliegti arī uz Nīderlandi un Beļģiju. Lidojumu aizlieguma sarakstā saglabājas arī Andora, Spānija un Čehija, savukārt uz Franciju regulārie pasažieru pārvadājumi var atsākties.

Jau ziņots, ka pēdējā diennaktī veikts 4551 Covid-19 tests, reģistrēti 137 jauni saslimšanas gadījumi.

Latvijā kopā veikti 353 788 izmeklējumi, saslimušas 2507 personas un 1322 izveseļojušās, 40 mirušas.

Vēstīts, ka otro dienu pēc kārtas Latvijā stacionēti 10 Covid-19 slimnieki, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotā informācija.

Līdz ar to, kopā stacionāros ārstējas 47 pacienti: 42 ar vidēji smagu slimības gaitu, bet pieci ar smagu slimības gaitu.

Kopā no stacionāra izrakstīti 244 pacienti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!