Foto: Privātais arhīvs
Pēc viena skolēna saslimšanas ar Covid-19 Valda Zālīša Rīgas sākumskolā attālināti mācās divu 1.klašu skolēni, apstiprināja skolas direktore Elita Rītere.

Viņa ir pateicīga slimā skolēna vecākiem, kuri bērnam veica testu, pamanot pirmos slimības simptomus, un informēja skolu par pozitīvu testa rezultātu.

Attālināti strādā arī abas skolotājas, kas strādāja šajās klasēs, piebilda direktore.

Rītere pauda viedokli, ka patlaban saslimšana strauji izplatās tādēļ, ka cilvēki bija atslābuši un strikti neievēroja ierobežojumus. Viņa uzskata, ka arī interešu izglītības nodarbības, kur satiekas bērni no dažādām skolām, veicina slimības straujāku un masveidīgāku izplatīšanos. Direktores ieskatā, interešu izglītības nodarbību norise klātienē būtu jāierobežo.

Jau ziņots, ka Rīgas Natālijas Draudziņas vidusskolā līdz šim atklāti kopumā 60 Covid-19 gadījumi, līdz ar to kontatkpersonas statuss un mājas karantīna noteikta visai skolai.

"Ir skaidrs, ka pie tik sākotnēji plašas izplatīšanās – piektdien bija zināmi 29 gadījumi, no kuriem 28 ir skolotāji, – bija skaidrs, ka tas nevarēja notikt vienas dienas laikā," stāstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs. Līdz ar to tika organizēta speciāla papildu testēšana, un iespēja testēties tika dota gan bērniem, gan vecākiem.

Pēc Perevoščikova paustā, šie rezultāti joprojām tiek apkopoti. Tomēr SPKC eksperts atklāja, ka "sliktākās aizdomas ir attaisnojušās – izplatīšanās šajā iestādē patiešām ir liela".

Ņemot vērā Covid-19 izplatības apmērus, šajā izglītības iestādēs vairs neesot iespējams izdalīt kādas konkrētas klases. "Pie tik plašas izplatīšanās visas skolas darbiniekiem vajadzētu ievērot mājas karantīnu," komentēja epidemiologs, piebilstot, ka tā turpināsies līdz 23. oktobrim, izņemot gadījumus, kad šī prasība personai tika noteikta jau iepriekš.

Kā atzīmēja Perevoščikovs, visdrīzāk inficējušies varētu būt arī vecāki, tādējādi e-klasē tika izsūtītas attiecīgās rekomendācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!