Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

No 19. līdz 23. oktobrim Ādažu poligonā norisinās mācības "Niknais cirvis" (Furious Axe), kurā viena pret otru mācību scenārijā cīnās NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas.

"Šo mācību galvenais mērķis ir spēku stiprināšana. Kā zināms, šeit, Latvijā šobrīd ir deviņas NATO kaujas grupas, savukārt Igaunijā – divas. Karavīriem ir lieliska iespēja mācīties kopā, turklāt Ādaži ir lieliska vieta šādām mācībām," portālam "Delfi" pavēstīja Lielbritānijas vēstnieks Latvijā Kīts Šanons.

"Galvenais izaicinājums ir šo NATO valstu sadarbība vienā operācijā. Šīs apmācības pierāda, ka tas ir lieliski izdarāms. Ir patīkami redzēt, šie dažādo valstu pārstāvji sadarbojas," atzina Šanons.

"Ir svarīgi pārliecināties, ka kaujas grupas ir pasargātas, un tai pašā laikā nodrošināt kvalitatīvas mācības, kas ir ļoti būtiskas. Ir jāspēj noturēt balansu starp drošību saistībā ar Covid-19 un starp kvalitatīvām apmācībām. Mums ir skaidras vadlīnijas šajā sakarā, un karavīri, ierodoties no ārzemēm, ievēro attiecīgos noteikumus," atzina Lielbritānijas Aizsardzības atašejs majors Stīvens Heizs.

Vaicāts par mācību "Niknais cirvis" scenāriju un norisi, Heizs pastāstīja, ka militārās mācības šo piecu dienu laikā noris nepārtraukti – "Kamēr karavīri nepiedalās mācību scenārijā un nedara citus darbus, piemēram, tīra ieročus, viņi atpūšas. Neatkarīgi no tā, vai ir diena vai nakts, kāds ir nomodā un gaida uzbrukumu."

"Mācības notiek angļu valodā, un man šķita ļoti interesanti, ka latvieši ļoti labi to pārzina. Kaujas laukā, protams, ir dzirdama dažāda līmeņa angļu valoda, taču kopumā, īpaši no komandieru puses, tā ir ļoti augstā līmenī. Veidojas ļoti laba komunikācija starptautiskā vidē," pastāstīja NATO paplašinātās kaujas grupas komandieris pulkvežleitnants Trevors Nortons.

Nortons atzina, ka viņam kā kanādietim ir patiess prieks būt Latvijā, jo ir iespēja iepazīt vietējos, un tā ir vērtīga pieredze.

Lielbritānijas vadītās operācijas "CABRIT" komandieris pulkvedis Pols Kleitons pieminēja, ka kaujas grupām ir ļoti veicies pilnībā izmantot Ādažu militāro bāzi, līdz ar to mācības ir vērīgākas, īpaši esot ienaidnieka lomā to scenārijā.

Savukārt kāds Lielbritānijas karavīrs pastāstīja, ka Latvijā jau ir bijis iepriekš un šī ir otrā reize mācībās. Visizaicinošākais mācībās viņam šķiet lietainais laiks un dubļi.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, ka mācībās piedalās vairāk nekā tūkstotis karavīru un tajās ir izmantoti tanki un artilērija, piedalās bruņoti kājinieki un kaujas inženieri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!