Foto: Leons Stiprais
Ik pa laikam "Delfi Aculiecinieks" ilggadējais reportāžu autors Leons Stiprais priecē "Delfi" lasītājus ar aizraujošiem stāstiem un bildēm, un šoreiz viņš ir iemūžinājis Zemessardzes parādi Tukumā.

Leons Stiprais uzsver – parāde Tukumā notika pirms striktākiem ierobežojumiem.

"Tīri nejauši uzzināju, ka šī gada 26. septembrī Tukumā būs Zemessardzes 4.Kurzemes brigādes 51.kājnieku bataljona 29. dibināšanas gadadienai veltīts svinīgs pasākums. Izrādījās, ka Brīvības laukumā Tukumā notika ne tikai svinīgā līnija, bet arī pilna apjoma militārā parāde. Turklāt iespaidīga ar bruņutehniku. Bija redzami smagie ložmetēji, rokas prettanku "Carl Gustav" ieroči, kā arī nopietnāka mehanizētā prettanku iznīcināšanas tehnika. Partizāņu cīņai un bremzējošas taktikas kaujām. Daži "speciālisti", protams, teiks nievas. Esmu skatījies cīņu ieročus Somijas-Staļina bandas kara laikā. Somi aizstāvēšanas cīņās izmantoja arī Francijas Pirmā pasaules kara laika dāvātos lielgabalus. Viņi savas valsts neatkarību nosargāja.

Pirms 10-20 gadiem par šādiem ieročiem Zemessardze pat sapņot nevarēja.

Foto: DELFI Aculiecinieks

Svinībās piedalījās Zemessardzes 4.Kurzemes brigādes štāba priekšnieks pulkvežleitnants Andris Kniploks, Dobeles novada vadītājs Andrejs Spridzāns un Tukuma novada galva Normunds Rečs, kā arī Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes vadība.

Foto: Leons Stiprais

Mani patīkami pārsteidza Dobeles bataljona saudzīgā attieksme pret bijušo Tukuma 41. Zemessardzes bataljonu. Tukuma ģerbonis – ienests gan Dobeles bataljona karogā, gan citos Dobeles 51. Zemessardzes atribūtos.

Ar Zemessardzes komandiera 3.pakāpju Goda zīmi ''Par kalpošanu tautai un Latvijai'' tika apbalvoti: Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Tukuma iecirkņa priekšnieks, pulkvežleitnants Janeks Bahu, Valsts policijas Zemgales reģionāla pārvaldes kārtības policijas biroja priekšnieks, pulkvežleitnants Raimonds Karlsons, Valsts policijas Zemgales reģiona Dobeles iecirkņa priekšnieks, pulkvežleitnants Aigars Bite. Pateicības raksti tika arī ZS orķestrim un Tukuma pilsētas muzejam.

Foto: Leons Stiprais

Visu šo spēku komandēja Zemessardzes 4.Kurzemes brigādes 51.kājnieku bataljona komandieris majors Aivis Vācers.

Parāde un ZS bruņojums izsauca tukumniekos lielu interesi. Efektīvs patriotisma mēneša sākums!

Tukuma jaunsardze ir garants, ka arī Tukuma novadam būs ZS bataljons. Kas gan labāk pārzina mežus, purvus un savus atbalstītājus. Es tam ticu.

Leons Stiprais.

2020. gada 1. oktobrī."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!