Foto: DELFI
Septembra vidū Austrālijas kiberdrošības kompānija "Internet 2.0" paziņoja, ka ir notikusi 2,4 miljonu cilvēku datu noplūde no kādas Ķīnas kompānijas "Zhenhua Data". Šajos personu datos bija amerikāņi, briti, spāņi un citu valstu pārstāvji, tostarp arī 480 latvieši – politiķi, militāristi, uzņēmēji, iestāžu darbinieki, ierēdņi, kā arī plašākai sabiedrībai mazpazīstami ļaudis. Portāls "Delfi" sazinājās ar nopludināto datu publiskotājiem un saviem lasītājiem nodod informāciju par Ķīnas kompānijas, iespējams, pētītajiem latviešiem, tiesa, ne visus datus, jo plaša apjoma informācijas tabulās rodamas arī ar personām saistītas tīmekļvietnes, adreses norādes uz fotogrāfijām, darbavietām, telefona numuriem, iestāžu mājaslapām.

Nopludinātajiem datiem mēģināts pievienot personu fotoattēlus no dažādiem avotiem, piemēram, aģentūras LETA, portāla "Delfi", valsts iestāžu mājaslapām utt. Dati nākuši no dažādiem avotiem dažādos laika posmos, kas liek uzdot jautājumu, vai tie tomēr nav vākti manuāli, mēģinot profilēt konkrētās personas.

Nopludinātās datubāzes datu apjoms ir iespaidīgs, piemēram, ir sadaļas, kurās vienuviet apkopota informācija par 52 000 ASV, 35 000 Austrālijas un 10 000 Lielbritānijas pilsoņu.
Arī starp teju 500 latviešiem šajā datubāzē parādās publiski zināmas personas. Pašreizējie un bijušie Saeimas deputāti, ministru un uzņēmēju ģimenes locekļi, tiesneši, Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji, dažādu organizāciju un valsts iestāžu struktūrvienību vadītāji, kā arī darbinieki, vēstniecību pārstāvji, advokāti, uzņēmēji un arī plašāk mazāk zināmi cilvēki.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!