Foto: LETA

Valsts kancelejas direktors un starpinstitūciju darbības koordinācijas grupas vadītājs Jānis Citskovskis 2. decembrī pulksten 14 mediju brīfingā informēja par principiem, kas ikvienam iedzīvotājam jāievēro Latvijā Covid-19 ierobežošanai izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā. Portāls "Delfi" piedāvāja brīfingam sekot video tiešraidē.

Citskovskis medijiem norādīja, ka iedzīvotājiem nepieciešams ievērot trīs pamatprincipus - nepulcēties un distancēties, sargāt sevi un līdzcilvēkus, kā arī stingri izvērtēt riskus.

Viņš norādīja, ka, balstoties uz šiem principiem, Ministru kabinets pieņēma jaunos ierobežojumus, piemēram, "2x2 principu", kā arī brīvdienās ļaujot iegādāties tikai pirmās nepieciešamības preces.

Ierēdnis arī uzsvēra, ka iedzīvotājiem, kuriem parādās elpeceļu infekcijas pazīmes, nepieciešams veikt Covid-19 testu, bet līdz rezultātu uzzināšanai - pašizolēties. Tāpat stingri tiek rekomendēts attālinātais darbs.

Taujās par Ziemassvētkiem, Citskovskis aicināja iedzīvotājus atturēties no ciemošanās. "Tikai tādi mēs viens otru varam pasargāt. Tas ir kopīgu pūļu rezultāts, ka mēs uzvarēsim šajā cīņā," norādīja ierēdnis.

Ministru kabinets 1. decembrī pieņēma lēmumu pagarināt valstī izsludināto ārkārtējo situāciju līdz 2021. gada 11. janvārim, kā arī noteica krietni stingrākus ierobežojumus, lai apturētu Covid-19 infekcijas izplatību.

Ar ierobežojumu sarakstu var iepazīties šeit.

Otrdien, 1. decembrī, Latvijā tika atklāti 690 jauni inficēšanās gadījumi, bet 14 sasirgušie nomira.

Kopumā līdz šim Latvijā Covid-19 atklāts 18 377 personām.

Gan veselības ministre Ilze Viņkele (AP), gan Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs iepriekš norādījuši, ka infekcijas izplatība saistīta ar to, ka Latvijas iedzīvotāji kūtri ievēro jau noteiktos ierobežojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!