Foto: F64

Lai izpildītu valdības otrdien pieņemto lēmumu par stingrākiem nosacījumiem, kas jāievēro Covid-19 izplatības ierobežošanai, pasažieru pārvadātājiem pieprasītākajos maršrutos iespēju robežās būs jānodrošina lielākas ietilpības transportlīdzeklis, vai, ja tas nav iespējams, papildu transportlīdzeklis, portālu "Delfi" informēja SIA "Autotransporta direkcija".

Jau ziņots, ka otrdien valdība noteica, ka no 7. decembra sabiedriskajā transportā pasažieru skaits nedrīkst pārsniegt 50% no transporta ietilpības.

Autotransporta direkcijā norāda, ka novembra vidū, salīdzinot ar oktobra sākumu, reģionālo maršrutu autobusos pasažieru skaits kritās par 30%, bet vilcienos – par 35%.

Pasažieru skaita samazināšanās tendence aizvien turpinās, tāpēc daudzos reisos netiek piepildīta pat puse no viena autobusa ietilpības, tāpēc pasažieriem ir iespēja ieņemt vietu tālāk vienam no otra.

Valdības lēmums arī nosaka, ka pārvadātājiem jāorganizē pasažieru iekāpšana un izkāpšana no transportlīdzekļa tā, lai šo prasību izpildītu. Ja transportlīdzeklī tā specifikas dēļ to nav iespējams kontrolēt, sēdvietām, kuras nedrīkstēs ieņemt, ir jābūt iezīmētām. Autotransporta direkcija ir vērsusies pie pasažieru pārvadātājiem ar lūgumu ievērot šīs prasības, kā arī iedzīvotāji ir aicināti ziņot, ja pamana nepilnības.

Ņemot vērā, ka turpmāk sabiedriskajā transportā pieejamo sēdvietu un stāvvietu skaits tiks samazināts uz pusi, visi iedzīvotāji, kuri to neizmanto darba vajadzībām, aicināti izvērtēt brauciena nepieciešamību.

Priekšrokai jābūt tiem iedzīvotājiem, kuri dodas uz darbavietu un pēc tam – atpakaļ mājās, īpaši tad, ja persona ir nodarbināta medicīnas, tiesību aizsardzības vai tirdzniecības jomā, norāda direkcijā.

Pasažieru pārvietošanās tendences šobrīd, salīdzinot ar pavasari, ir citādākas. "Ja pavasarī pasažieru skaits strauji kritās konkrētos reisos un mēs tos varējām slēgt, tad šobrīd nav vienotas tendences, kas atspoguļotu pasažieru pārvietošanās paradumus, tāpēc tik daudz reisu, kā tas bija pavasarī, slēgt nav iespējams," norāda direkcijas pārstāve Zane Plone.

Tomēr, lai optimizētu izdevumus, kas saistīti ar pasažieru pārvadāšanu, Autotransporta direkcija katru dienu seko līdzi pasažieru skaita izmaiņām, īslaicīgi slēdzot tos reisus, kuros pasažieru praktiski nav.

Kopš pavasara joprojām nav atjaunoti aptuveni 200 reisu, novembrī tika slēgti 24 reisi, bet vēl 12 reisi netiek izpildīti atsevišķās nedēļas dienās.

Pasažieru skaita izmaiņām plānots sekot līdzi arī decembrī. Ņemot vērā, ka lēmums par reisu īslaicīgu slēgšanu tiek pieņemts diezgan operatīvi, pasažieri aicināti pirms brauciena pārbaudīt aktuālo kustības sarakstu mājaslapā www.atd.lv sadaļā Kustības saraksti vai portālā 1188!

Direkcijā norāda, ka pārvadātāji šajos apstākļos strādā ļoti apzinīgi, regulāri dezinficējot transportlīdzekļus, īpašu uzmanību pievēršot virsmām, kurām pasažieri pieskaras biežāk.

Pasažieriem, braucot sabiedriskajā transportā, arī turpmāk būs obligāti jālieto medicīniskā vai higiēniskā sejas maska, vizieris vai sejas vairogs. Tāpat iedzīvotājiem atbildīgi jāizvērtē sabiedriskā transporta lietošanas nepieciešamība un, ja iespējams, jābrauc tajā tad, kad pasažieru plūsma ir mazāka, bet īsu distanču veikšanai jāizvēlas citi pārvietošanās veidi.

Tāpat pasažieri tiek aicināti gadījumos, kad tas ir iespējams, biļeti iegādāti, neizmantojot skaidras naudas norēķinus, bet maksāt ar bankas karti vai pirkt biļeti internetā vai autoostā/stacijā.

Jau vēstīts, ka otrdien valdība pieņēma lēmumu pagarināt ārkārtējo situāciju līdz 11. janvārim, papildu nosakot stingrākus ierobežojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!