Foto: LETA
Pašreizējā situācija izgaismo to, cik bezatbildīgi Latvijas politiķi līdz šim izturējušies pret veselības nozares stiprināšanu, šādu nostāju pauž Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA).

Kā informēja LVSADA pārstāve Inga Rudzīte, arodbiedrība nosūtījusi Valsts prezidentam Egilam Levitam un Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) vēstuli, kurā aicina steidzami rīkoties, lai novērstu valsts drošības apdraudējumu.

LVSADA norāda, ka "nemitīgās konsolidācijas, optimizēšanas un reformēšanas ar zemāko valsts finansējumu Eiropas Savienības ir novedušas pie tā, ka pat samērā viduvēja, pēc starptautiskiem mērogiem, Covid-19 radīta papildus slodze nozarei nopietni apdraud veselības aprūpes pieejamību mūsu valstī veselības nozares darbinieku trūkuma dēļ".

Tāpat vēstulē pausts, ka, atbilstoši plašsaziņas līdzekļu sniegtajām ziņām, Ministru kabinets (MK) otrdien izskatīja stratēģiju ilgtermiņa Covid-19 izplatības pārvaldīšanai. Stratēģijā iekļauto pasākumu kopumam paredzēts tērēt 254,27 miljonus eiro, tos izlietojot dažādiem iepirkumiem, celtniecībai un piemaksām.

Arodbiedrība vērš uzmanību, ka stratēģijā nav paredzēts ilgtermiņa ieguldījums veselības nozares cilvēkresursu stiprināšanā, proti, darba samaksas paaugstināšana 2020.gadā likumā noteiktajā apmērā, kam papildus nepieciešami aptuveni 44 miljoni eiro.

"Cīņā ar Covid-19 ir iesaistīta visa veselības nozare, ne tikai specializētas vienības. Savlaicīgu un kvalitatīvu veselības aprūpi ir tiesības saņemt ne tikai Covid-19 slimniekiem, bet arī visiem pārējiem," pauž LVSADA.

Atbilstoši LVSADA paustajam, būtu nekavējoties jānovērš netaisnība pret nozares darbiniekiem, kas tika pieļauta, ignorējot Veselības aprūpes finansēšanas likumā savlaicīgi paredzēto valsts pienākumu par darba samaksas paaugstināšanu. Taču valdība netaisnības novēršanu joprojām neuzskata par stratēģisku prioritāti, apgalvo arodbiedrībā.

LVSADA ieskatā jebkura politiska netaisnība, kas nodarīta veselības aprūpes darbiniekiem, mazina mediķu skaitu un spēju palīdzēt pacientiem ilgtermiņā. "Tas radīs tiešu apdraudējumu valsts drošībai jau tuvākajā laikā," uzskata LVSADA.

Ņemot to vērā, LVSADA aicina nekavējoties rīkoties, lai stratēģija ilgtermiņa Covid-19 izplatības pārvaldīšanai paredzētu steidzamu Veselības aprūpes finansēšanas likumā paredzēto darba samaksas paaugstināšanu nozares darbiniekiem 2020. gadā.

Jau ziņots, ka Covid-19 ierobežošanai izveidota jauna stratēģija, kurā veselības aprūpes un sabiedrības veselības pasākumu kopumam tiek paredzēts finansējums 254 269 517 eiro apmērā, liecina otrdienas valdības sēdē izskatītā stratēģija par nepieciešamo pasākumu kopumu Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldīšanai 2020.-2021. gadam.

Jaunās stratēģijas mērķis ir efektīvi pārvaldīt epidemioloģiskos riskus un situāciju valstī, pilnveidot veselības sistēmas pārvaldību un nodrošināt veselības aprūpi visiem pacientiem un iespēju robežās nesamazinot pakalpojumu apjomu.

Vienlaikus plānots iespējami neietekmēt veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību un kvalitāti, ievērojot epidemioloģiskās drošības prasības ierobežotas infrastruktūras un pieejamo cilvēkresursu apstākļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!