Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Straujš Covid-19 gadījumu skaita pieaugums Viļānu novadā aizvadītajā nedēļā saistīts ar uzliesmojumu slimnīcā, sacīja novada domes priekšsēdētāja Jekaterina Ivanova (S).

Viņa klāstīja, ka šonedēļ mācības attālināti turpina Dekšāres pamatskolas audzēkņi, jo iestādē konstatēti ar Covid-19 saslimušie. Tāpat pieņemts lēmums par vienas bērnudārza grupas došanos karantīnā.

Plašāk Covid-19 izplatījies Viļānu slimnīcā, kas aprūpē hroniskus, nereti gulošos pacientus. Slimo arī iestādes darbinieki, un Ivanova ir pateicīga tiem aprūpētājiem, kas piekrituši aizvietot sasirgušus vai pašizolācijā esošus slimnīcas darbiniekus. "Tos, kas sestdien protestēja 11. Novembra krastmalā, aicinu aprūpēt gulošus pacientus," pauda domes priekšsēdētāja.

Vienlaikus viņa atzina, ka pašvaldībai ir pieejami dati tikai par sasirgušajiem iestādēs, un precīzākas informācijas par Covid-19 izplatību novadā nav.

Pēc Ivanovas teiktā, pašvaldība turpina darbu īpašā režīmā, tostarp nodrošinot pārtikas pakas skolēniem un gatavojot Ziemassvētku paciņas. Iedzīvotāji pakalpojumus aicināti saņemt pēc iespējas attālināti, taču, vienojoties individuāli, iespējamas arī klātienes tikšanās. Pašlaik pietiekamā daudzumā ir arī individuālie aizsardzības līdzekļi, un nepieciešamības gadījumā pašvaldība plāno tos iepirkt.

Ivanova aicina iedzīvotājus ievērot noteiktos Covid-19 ierobežošanas pasākumus, atzīstot, ka liela daļa no sasirgušajiem nezina inficēšanās avotu.

Novada pašvaldības SIA "Viļānu slimnīca" vada bijušais novada domes un Saeimas deputāts, veselības ministres Ilze Viņķeles (AP) tēvs Juris Galerijs Vidiņš. Saskaņā ar "Firmas.lv" datiem iestādes apgrozījums pērn bijis 452 308 eiro, un slimnīca strādājusi ar 3539 eiro zaudējumiem.

Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka pēdējo divu nedēļu saslimušo kopskaits Viļānu novadā sasniedzis 77 cilvēkus.

Rēķinot pēdējo 14 dienu saslimušo skaitu uz 100 000 iedzīvotājiem, Viļānu novadā ir viens no augstākajiem saslimstības līmeņiem Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!