Foto: Paula Čurkste/LETA

Ministru kabinets (MK) ceturtdien, 17. decembrī, lems par stingrāku ierobežojumu ieviešanu Ziemassvētku laikā uz vismaz trīs nedēļām. Tāpat plānots par vienu nedēļu pagarināt skolēnu brīvlaiku pirmās līdz sestās klases skolēniem. Šāds lēmums pieņemts, lai ierobežotu Covid-19 izplatību valstī, preses konferencē paziņoja premjerministrs Krišjānis Kariņš (JV).

Tāpat šāds lēmums pieņemts, jo veselības nozare šobrīd strādā "kara apstākļos", atzīmēja Ministru prezidents. Slimnīcas šobrīd spiestas samazināt pakalpojumu klāstu, lai tiktu galā ar pacientu skaitu. Jau šobrīd Covid-19 dēļ Latvija zaudē vidēji 10 cilvēkus dienā, uzsvēra Kariņš.

"Mums ir iespēja izmantot svētku klusumu periodu, lai būtiski samazinātu saslimstību. Mums visiem kopā strādājot, ir iespēja šo izdarīt. Tas pamats paliek nemainīgs: nepulcēties un samazināt visus mūsu kontaktus," mudināja Kariņš.

Ierobežojumi, par kuriem valdība lems ceturtdien, neskars pārvietošanās brīvību. "Tie būs balstīti uz Veselības ministrijas jau sagatavotajiem priekšlikumiem un noteikumiem, kurus mēs šodien vērtējām. Klusā perioda ierobežojuma laiks būs vismaz trīs nedēļas," atzīmēja premjers. Tāpat 1-6. klases skolēniem brīvlaiks tiks pagarināts par vienu nedēļu.

Veselības ministrija (VM) ceturtdien piedāvās ieviest noteiktu tirdzniecības apjoma samazināšanu, neskarot pirmās nepieciešamības preces, kā arī pagarināt skolēnu brīvlaiku, preses konferencē pēc Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes ārkārtas kopsēdes otrdien paziņoja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Tāpat Viņķele norādīja, ka tiks ierobežots arī viss, kas saistīts ar aktivitātēm slēgtās zālēs, telpās, piemēram, sporta pasākumi un mēģinājumi viens pret viens.

"Analizējot cilvēku mobilitātes un paradumu datus, jāsecina, ka veikalos apmeklētāju kritums vērojams vien brīvdienās, kad ir ieviesti striktāki tirdzniecības ierobežojumi, bet kontaktu samazināšana ir drošākais un efektīvākais veids, kā varam samazināt inficēšanās izplatību," uzsvēra ministre, piebilstot, ka "šie Ziemassvētki būs klusi, kas nenozīmē, ka tie nevar būt patiesi, līksmi un kopā ar saviem tuvajiem cilvēkiem".

Tāpēc Veselības ministrija izveidos drošus Ziemassvētku vakara pavadīšanas piedāvājumus, ko ģimenes varēs lietot. Tāpat viņa aicināja apzināties, ka tas ir mūsu visu iespējas saņemt veselības aprūpes pakalpojumus, kad tas ir nepieciešams, vārdā. Viņa pauda pārliecību, ka izteiktais solidaritātes gars, kas bija vērojams sabiedrībā pavasarī, ir arī attīstāms "klusajā Ziemassvētku pārdomu laikā".

Jautāta, vai ierobežojumi skars arī piketu rīkošanu, Viņķele norādīja, ka viņas ieskatā šāda iespēja būtu jāatstāj. Taču, ja ir bažas, ka piketu apmeklētāji negrasās ievērot noteiktos ierobežojumus, šis punkts būtu pārskatāms.

Ierobežojumi neskars pārvietošanās brīvību, līdz ar to Latvijā šobrīd nav piemērojami tik krasi ierobežojumi, kā tas ir izdarīts Lietuvā, atzīmēja ministre.

Viņķele atgādināja, ka tad, kad Latvija jau piemēroja virkni ierobežojumu, sākot no pulcēšanās līdz masku nēsāšanai publiskās vietās, Lietuvā norisinājās vēlēšanas, kas paralizēja epidemioloģiskās drošības pasākumus, tāpat arī notika sporta pasākumi ar vairākiem tūkstošiem skatītāju. Šie notikumi atspoguļojās lielajā saslimušo intensitātē Lietuvā.

Jaunie ierobežojumi varētu stāties spēkā pirmdien, 21. decembrī. Par tiem valdība lems ceturtdien. Līdz tam ekspertiem jāpielāgo vairākas normas, lai nodrošinātu iedzīvotājiem iespēju iegādāties nepieciešamākās preces un ikvienam būtu skaidrība, kā šos Ziemassvētkus un gadumiju svinēt droši.

Vēstīts, ka otrdien, 15. decembrī, Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes kopsēdē tika izvērtēta Covid-19 pandēmijas izplatība Latvijā un veselības aprūpes sistēmas ierobežotās iespējas nodrošināt aprūpi pacientiem ar smagu slimības gaidu.

Valstī jau kopš 9. novembra ir izsludināta ārkārtējā situācija, kuras laikā noteikta virkne dažādu ierobežojumu, ar kuriem var iepazīties šeit.

Pirmdien, 14. decembrī, Latvijā reģistrēti 587 jauni Covid-19 infekcijas gadījumi, kā arī pieci inficētie ir miruši. Savukārt Latvijas slimnīcās ārstējas 841 Covid-19 pacients.

Arī Latvijas mediķi vērsušies pie sabiedrības, lūdzot to ievērot noteiktos ierobežojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!