Foto: LETA

Vidēji smagu un smagu Covid-19 slimības gaitu var piedzīvot arī gados jauni cilvēki, norāda Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionāra "Tuberkulozes un plaušu slimību centrs" pneimonoloģe Linda Barkāne, kura ikdienā ārstē Covid-19 pacientus.

"Covid-19 ir kā loterija, jo mēs nekad nevaram zināt, kādu lozi mēs izvilksim: vieglu, vidēji smagu vai smagu gaitu," norādīja Barkāne, piebilstot, ka "tas diemžēl ne vienmēr ir atkarīgs no mūsu vecuma vai blakusslimībām".

Viņa skaidroja, ka Covid-19 ir jauna slimība, un ir daudz nezināmā, tomēr ir arī lietas, kuras mēs zinām: to izraisa vīruss, kas ir ļoti lipīgs. "Mēs zinām, ka daļai inficēto ir asimptomātiskā forma, kad pacients jūtas vesels, bet ir inficēts, un spēj inficēt citus," viņa uzsvēra.

Barkāne norādīja, ka lielākajai daļai pacientu tomēr ir simptomi un visbiežāk saslimušie sūdzas par paaugstinātu temperatūru, sausu klepu, sāpēm krūtīs, izteiktu nespēku. 80% saslimušo šie simptomi būs īslaicīgi un viegli pārejoši, un pacients varēs atgriezties savās ikdienas gaitās, tomēr 20% slimības gaida ir vidēji smaga un smaga, un šiem pacientiem ir nepieciešama stacionēšana, viņa uzsvēra.

Kā atklāja Barkāne, visbiežāk pacienti sūdzas par augstu ķermeņa temperatūru – tā ir 38, 39 vai pat 40 grādi. Pacienti ir mājās ar to cīnījušies pat desmit līdz 14 dienas, kas ir ļoti raksturīgi Covid-19 saslimšanai – temperatūra ir augsta un to ir ļoti grūti samazināt, skaidroja speciāliste.

Pacienti arī sūdzas par izteiktu nespēku, kura dēļ nespēj uztaisīt sev ēst vai pat aiziet līdz tualetei. Progresējot plaušu bojājumiem, kas izraisa pneimoniju, parādās elpas trūkums, sāpes krūtīs. Rodas sajūta, "it kā kāds būtu kasti uzlicis uz krūtīm", pacients nevar ievilkt elpu, saslimšanas gaitu raksturoja ārste.

Barkāne aicināja ievērot epidemiologu prasības, uzticēties patiesiem ziņu avotiem un neizplatīt melus.


Pēdējā diennaktī veikti 9400 Covid-19 testi, reģistrēti 587 jauni saslimšanas gadījumi, bet pieci inficētie miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Latvijas slimnīcās aizvadītajā diennaktī stacionēti 133 Covid-19 slimnieki, tai skaitā viens pārvests, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotā informācija. Kopā Latvijas slimnīcās ārstējas 841 Covid-19 pacients.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!