Foto: DELFI

Vērtējot šī brīža Covid-19 saslimšanas epidemioloģiskos rādītājus, dzīve Latvijā nav droša, uzsvēra Veselības ministrijas (VM) galvenais infektologs Uga Dumpis.

Viņš norādīja, ka tas apdraud ne tikai cilvēku veselību, bet visas valsts funkciju. "Ja šodien saslimst 1000 Latvijas iedzīvotāju, tad pēc nedēļas vismaz 100 no viņiem iestāsies slimnīcās ar plaušu karsoni", brīdināja Dumpis. Tāpat viņš atgādināja, ka saslimušajiem ir arī darba biedri, kas ies pašizolācijā.

Lai dzīve būtu drošāka, Dumpis iesaka netikties ar cilvēkiem, bet pavadīt šīs trīs nedēļas savās mājsaimniecībās ar saviem ģimenes locekļiem.

"Šādā veidā nekas vairāk nav jādara un mēs varam samazināt saslimšanu līdz kontrolējamam līmenim. Ja saslimšana ir zemākā līmenī, tad daudz vieglāk ir reaģēt veselības aprūpes sistēmai, vieglāk ir apzināt kontaktpersonas, veikt testēšanu un atgriezties vasaras situācijā, kad infekciju kontrolējam," uzsvēra epidemiologs, jo pie tādas saslimšanas kā tagad, šī kontrole nav iespējama.

Jau ziņots, ka valdība ceturtdien, 17. decembrī, lēma veikt grozījumus Ministru kabineta rīkojumā Nr. 655 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu", no 21. decembra līdz 11. janvārim pastiprinot drošības pasākumus, portālu "Delfi" informēja Veselības ministrijā (VM).

Pēdējā diennaktī veikti 10 344 Covid-19 testi, reģistrēti 1040 jauni saslimšanas gadījumi, bet 12 inficētie miruši, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija. Šis ir līdz šim lielākais vienā diennaktī Latvijā konstatētais saslimšanas gadījumu skaits. Savukārt stacionāros ārstējas 833 Covid-19 slimnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!