"Mēs visi esam slapji un nosaluši. Plkst. 05:30 mani nomaina kolēģi," tā savas šī gada pēdējās dežūras beigas atceras ārsts reanimatologs Roberts Fūrmanis, sociālajos tīklos dalīdamies stāstā par palīdzības sniegšanu sprādzienā Āgenskalnā cietušajiem mājas iedzīvotājiem, savukārt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) pateicas par darbu gan viņam, gan citiem kolēģiem.

"Delfi" jau ziņoja, ka agrā ceturtdienas rītā pēc sprādziena daļēji sabruka daudzdzīvokļu ēka Rīgā, Melnsila ielā 2. Negadījumā cieta seši cilvēki, bet viens gāja bojā.

Nakts no 30. uz 31. decembri bija reanimatologa Roberta Fūrmaņa pēdējā dežūra šogad. Kā savā "Twitter" kontā stāsta Fūrmanis, notikuma vietā Āgenskalnā viņš ieradās ap 1.40, un tur jau bija Valsts policija un ugunsdzēsēji. "Atbraucot uz notikuma vietu, mūsu acīm parādījās diezgan apokaliptiska aina ar degošu, pussabrukušu māju, Melnsila iela visā platumā klāta ar gruvešiem," atceras ārsts. Pirmais satiktais Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) darbinieks viņam tūliņ norādījis uz vietu, kur atrodas paprāvs bariņš ar cilvēkiem, starp kuriem bija arī cietušie.

Kad notikuma vietā ieradās jau otrā NMPD brigāde, Fūrmanis Operatīvās vadība centram pa rāciju ziņojis, ka vajadzīgas vēl piecas papildus brigādes, jo nebija īsti skaidrs, cik ir cietušo, un tikmēr pats sāka izvērtēt, kāda palīdzība katram no viņiem vajadzīga.

"Pēc mirkļa pacientu šķirošanas vietā izceļas konflikts starp vairākām personām, sākās kautiņš. Personas, iespējams, ir alkohola reibumā. Viena no personām izrāda agresiju pret VUGD, operatīvi iesaistās Valsts policija un novērš konfliktu," nakts notikumus restaurē ārsts.

Viņš uzslavē arī Rīgas pašvaldības policijas zibenīgo reakciju situācijā, kad apkārtējie uzvedās neadekvāti un mēģināja traucēt glābšanas dienestu darbu. "Bija prieks redzēt visu operatīvo dienestu ļoti saliedēto darbu notikuma vietā," saka Fūrmanis. Drīz vien ieradās vēl četras NMPD brigādes, tika izveidots īpašs štābs – NMPD ārsts tika nozīmēts kā pacientu šķirošanas ārsts, bet Fūrmanis uzņēmās vadības ārsta pienākumus, mediķi gatavoja šķirošanas un evakuācijas zonas.
Foto: Privātais arhīvs

"Tā izskatās evakuācija zona," raksta Fūrmanis. Viņš skaidro, ka šis ir svarīgs elements situācijās ar daudz cietušajiem, jo jābūt vieglai NMPD transportlīdzekļu piebraukšanai un aizbraukšanai. Līdzīgu principu ar evakuācijas ceļiem izmantoja arī Stradiņa slimnīcas krīzes situācijā.

Kad pirmie cietušie tika izvietoti NMPD transportlīdzekļos nogādāšanai uz stacionāriem, notikuma vietā ieradās vēl viena NMPD brigāde. "VUGD ziņo, ka dažiem no evakuētajiem ir auksti. Nododam viņus Rīgas pašvaldības policijai," savus aizvadītās nakts mirkļus atceras Fūrmanis.

Tobrīd dati par iespējamiem cietušajiem vēl bija ļoti skopi, līdz ar to nebija zināms, kāda būs tālākā notikuma attīstība. "Uzturam sakarus ar VUGD štābu. Veicam nelielu apspriedi par iespējamo tālāko notikumu attīstību un rīcības plānu," notikumu gaitu restaurē ārsts. Viņš atceras, ka tobrīd bija zināms - mājā ir vēl maksimums trīs cilvēki, un vismaz viens no viņiem, iespējams, ir dzīvs. Glābšanas darbi turpinājās, mediķi gaidīja.

"Ap pulksten trijiem uz brīdi nodrošinām notikuma vietā klusumu, lai var nodibināt verbālu kontaktu ar cietušo. Izdodas! Cietušais ir 1,5-2 metrus zem gruvešiem," vienu no emocionālākajiem aizvadītās nakts brīžiem atceras Fūrmanis. Ap pulksten VUGD izdevās piekļūt cietušajam, bet evakuēt viņu vēl nebija iespējams. Mediķi ar glābēju starpniecību divreiz nodeva cietušajam pretsāpju medikamentus un gatavojās viņa saņemšanai. Kā atceras Fūrmanis, pulksten 4:30 pacients no bīstamās zonas bija evakuēts, mediķi viņam sniedza neatliekamo medicīnisko palīdzību un gatavoja nogādāšanai stacionārā.

Tālāko notikumu gaitu Fūrmanis soli pa solim dokumentē īsos, emocionālos teikumos: "Plkst. VUGD ziņo par vienu bojāgājušo. Plkst. 5:20 pirmās brigādes dodas uz savām dislokācijas vietām. Mēs visi esam slapji un nosaluši. Plkst. 05:30 mani nomaina kolēģi. 05:32 dežūras beigas."Ārsts piebilst, ka ir pagājušas 25 stundas kopš viņa vakcinēšanā pret Covid-19: "Jūtos lieliski, nav nekādu sūdzību."

Izsakot atzinību saviem kolēģiem no NMPD par pašaizliedzību, kā arī pateicoties par fantastisko darbu ugunsdzēsējiem un Valsts policijai, Fūrmanis saka: "Es vienmēr jūtos pagodināts strādāt komandā ar šiem kolēģiem. Prieks sadarboties!"

Ņemot vērā, ka šādos negadījumos potenciāli var būt liels cietušo skaits un traumas var būt smagas, NMPD Operatīvās vadības centrs uz negadījuma vietu nekavējoties nosūtīja septiņas mediķu brigādes, tostarp ārsta speciālista brigādi un reanimācijas brigādi," par nakts notikumiem Āgenskalnā informē NMPD. Medicīniskā palīdzība bija nepieciešama sešiem cietušajiem – trim no viņiem bija vieglas traumas un palīdzību mediķi varēja sniegt uz vietas, divus cietušos nogādāja slimnīcā ar salīdzinoši vieglākām traumām. "Smagākā stāvoklī bija cietušais, kurš ilgāku laiku bija iespiests zem drupām ēkas sagruvušajā daļā, līdz bija iespējams viņu atbrīvot," stāsta dienestā.

Tā kā mediķi nevar doties bīstamajā zonā, šajā reizē nācās pielietot arī NMPD un VUGD sadarbības īpašo algoritmu, kas izstrādāts pēc pieredzes Zolitūdes traģēdijā un kam apmācīti šobrīd glābēji. "Sekojot mūsu ārsta norādēm, glābēji pielietoja atsāpināšanas līdzekli cietušajam vēl atrodoties zem drupām," skaidro NMPD.
Dienests savā feisbuka kontā saka paldies Operatīvās vadības centra kolēģiem par situācijas pārvaldīšanu un koordinēšanu; kolēģim Robertam Fūrmanim, kurš negadījuma vietā veica vadības ārsta pienākumus un koordinēja gan NMPD brigāžu darbu, gan sadarbību ar citiem operatīvajiem dienestiem. Tāpat NMPD pateicas reanimācijas brigādes ārstam Arjē Ferberam, kurš veica evakuācijas ārsta pienākumus un saka paldies visām iesaistītājām brigādēm par darbu! "Lai arī mācāmies un trenējamies dažādām ārkārtas situācijām un esam gatavi tām, šādi negadījumi nav mūsu ikdiena," atzīst NMPD.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!