Foto: LETA

Latvijā prokuratūras neatkarības jēdziens tiek interpretēts plašāk, nekā citās Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalstīs, secināts Valsts kontroles un OECD veiktajā tieslietu sistēmas auditā, pirmdien žurnālistiem atklāja Valsts kontroliere Elita Krūmiņa.

Viņa norādīja, ka līdz šim Latvijā nepamatoti nav ņemts vērā, ka prokuratūra nav tiesa, līdz ar to tai nevar piemērot tādus pašus neatkarības standartus.

Valsts kontroliere atzīmēja, ka Latvijā prokuratūras neatkarība tiek interpretēta ne tikai kā ārējās ietekmes novēršana no prokuroriem, bet arī kāda tāda, kas liedz prasīt atbildību no prokuratūras par tās darbu. Šādējādi, Valsts kontroles ieskatā, tiek samazināta iespēja ievērot labas pārvaldības principus prokuratūras darbā.

"Ja citās valstīs prokuratūras atskaitīšanās, piemēram, parlamentam ir norma, tad Latvijā tā tiek uzskatīta par inovāciju," pauda Krūmiņa, piebilstot, ka nepieciešams rast veidu, kā no ģenerālprokurora prasīt atbildību par sasniegto.

Ierēdne arī norādīja, ka revīzijas ziņojumā īpaša uzmanība pievērsta prokuratūrai, jo tā, Valsts kontroles ieskatā, ir atslēgas institūcija izmeklēšanas procesā.

Valsts kontroles ziņojumi ietver ne vien situācijas analīzi un raksturojumu, bet arī atspoguļo revīzijā gūtos secinājumus un konstatētos trūkumus, kam attiecīgi sniegti ieteikumi un formulēti priekšlikumi to novēršanai, iepriekš informēja Valsts kontrole.

Revīzija tika veikta, atsaucoties Ministru kabineta aicinājumam veikt lietderības revīziju (visaptverošu pētījumu), kura būtu koncentrēta tieši uz kriminālprocesiem par noziedzīgiem nodarījumiem ekonomikas un finanšu jomās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!