Foto: Adobe Stock

Lēmums, ka pirms ieceļošanas Latvijā nepieciešams negatīva Covid-19 testa rezultāts, pieņemts, balstoties vairākos apsvērumos, tostarp, ko darīt, ja ieceļo persona, kas nav Latvijas valstspiederīgais vai patstāvīgais iedzīvotājs, kurš izrādās inficēts ar Covid-19, aicināts skaidrot šī lēmuma apsvērumus, Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē trešdien, 20. janvārī, norādīja Satiksmes ministrijas (SM) valsts sekretāra vietnieks Dins Merirands.

Ņemot vērā iedzīvotāju neizpratni par šī ierobežojuma piemērošanas apsvērumiem, kurus sēdes laikā lūdza skaidrot, Merirands norādīja, ka prasība pirms iekāpšanas transportā uzrādīt negatīvu Covid-19 testa rezultātu nav unikāla – šis piemērs ir ņemts no citām valstīm, kurās jau pastāv šāda prasība.

Par prasību pirms ieceļošanas valstī obligāti veikt Covid-19 testu Tiesībsarga birojā ir saņemtas sūdzības, rosinot, vai nevarētu noteikt, ka testu veic savā valstī pēc ieceļošanas, kas būtu draudzīgāks un cilvēkiem labvēlīgāks risinājums, ņemot vērā, ka pēc ieceļošanas personai tāpat ir jāveic 10 dienu pašizolācija.

Merirands skaidroja, ka viens no apsvērumiem bija tāds, ka atsevišķās valstīs pie izceļošanas ir nepieciešams uzrādīt testa rezultātu, līdz ar to šāds pienākums ieceļotājam jau tiek uzlikts.

Tāpat viņš uzsvēra, ka starptautisko pārvadājumu atjaunošana nenozīmē aicinājumu masveidā atsākt ceļošanu starp valstīm, tāpēc personai, kura ceļo, ir labi jāizvērtē ceļojuma nepieciešamība un savas iespējas veikt visas tam nepieciešamās darbības. Viņš nepiekrīt apgalvojumam, ka ir noteiktas "iedzīvotājiem draudzīgākas prasības".

Tāpat, kā skaidroja Merirands, konkrētais lēmums tika pamatots arī ar praktiskiem apsvērumiem, ko darīt, piemēram, ar personu, kas nav Latvijas valstpiederīgais vai patstāvīgais iedzīvotājs, kas jau ir ieceļojis Latvijas Republikā, tad veic testu un tas izrādās pozitīvs, un personai nav iespēju vai līdzekļu Latvijā pašizolēties. Tas atkal nozīmētu organizatoriskus pasākumus un izdevumus Latvijas valsts budžetam, lai uzturētu noteiktu laika periodu personu, kura nav Latvijas iedzīvotājs vai valstspiederīgais, skaidroja Merirands.

Merirands uzsvēra, ka norma no Lielbritānijas ieceļojošajiem pasažieriem veikt Covid-19 testu uzreiz pēc ieceļošanas Latvijā ir atcelta, jo 15. janvārī stājās spēkā cita norma, kas paredz visiem ieceļojošajiem pie iekāpšanas transportlīdzeklī uzrādīt negatīvu Covid-19 testa rezultātu.

Jau ziņots, ka no piektdienas, 15. janvāra, stājas spēkā prasība, ka visiem, kas ieceļo Latvijā, būs jāuzrāda negatīvs Covid-19 testa rezultāts. Tāpat no piektdienas atļauti starptautiskie pasažieru pārvadājumi Eiropas Savienības (ES) un Eiropas ekonomiskās zonas (EES) robežās, kā arī uz Šveici un Lielbritāniju, portālu "Delfi" informēja SM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!