Foto: Shutterstock
No pirmdienas, 1. februāra, ar papildu jaudu sāk darboties krīžu un konsultāciju centra "Skalbes" bezmaksas diennakts atbalsta tālrunis 67 222 922, ar kā palīdzību visu diennakti ikviens iedzīvotājs var saņemt anonīmu pirmo psiholoģisko palīdzību, portālu "Delfi" informēja "Skalbes" pārstāve Astra Ozola.

Ar atbalsta tālruņa palīdzību plānots nodrošināt plašāku operatīvo psiholoģisko atbalstu Latvijas iedzīvotājiem. Zvanus visu diennakti pieņem īpaši apmācīti krīzes konsultanti. Tāpat iedzīvotāji var arī pieteikties arī bezmaksas attālinātām psihologa konsultācijām, norādīja "Skalbes" pārstāve.

"Ieilgusī pandēmija, kas plosās visā Eiropā, rada spriedzi, trauksmi, dusmas, bēdas, nomāktību un atstāj nopietnas sekas uz cilvēka veselību. Iedrošinu visus, nokļūstot psihoemocionālās grūtībās, meklēt atbalstu. Saņemot profesionālu palīdzību, šādu krīzi var pārvarēt ātrāk un veiksmīgāk. Es personīgi vēršos arī pie vīriešiem, kuri šādu palīdzības lūgšanu mēdz jaukt ar vājumu – meklēt izeju no situācijas ir drosme un reizēm pietiek ar vienu sarunu, lai ieraudzītu ceļa sākumu savas krīzes risināšanai," paudis veselības ministrs Daniels Pavļuts.

Tāpat speciālisti, ka atbild uz atbalsta tālruņa zvaniem, sniegs palīdzību arī saistībā ar apgrūtinājumiem ikdienas sadzīvē, kas radušies ārkārtas situācijas rezultātā. Vienlaikus konsultants nepieciešamības gadījumā var ierosināt vērsties pie citām institūcijām, tajā skaitā sociālā dienesta, bāriņtiesas, policijas, krīžu centriem, atbilstošas palīdzības saņemšanai.

"Tāpat konsultants, uzklausot katra zvanītāja individuālo situāciju, var ieteikt saņemt bezmaksas attālinātas psihologa konsultācijas plašāka atbalsta saņemšanai un Covid-19 izraisītās krīzes psiholoģisko seku mazināšanai," norādīja Ozola.

"Bailes, raizes un stress ir normāla reakcija mirkļos, kad saskaramies ar nenoteiktību vai nezināmo. Arī COVID-19 ir radījis būtiskas izmaiņas mūsu ikdienas dzīvē – fiziska kontakta trūkums ar citiem ģimenes locekļiem, draugiem, kolēģiem, darba zaudējums vai, tieši pretēji, papildu slodze var radīt trauksmi, apjukumu un ilgstošu nomāktību. Daļai sabiedrības ir izdevies pielāgoties situācijai un atrast veselīgus veidus, kā pārdzīvot pašreizējos apstākļus, taču daudziem tas ir izaicinājums un grūts pārbaudījums ik dienas. Tādēļ ir svarīgi, ka krīzes situācijas gadījumā ikvienam iedzīvotājam ir iespēja vērsties pēc palīdzības", vēstīja "Skalbes" direktore, psiholoģe Zane Avotiņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!