Foto: Shutterstock
Covid-19 infekcija neizplatās kaķu vidū, kā arī risks, ka kaķis varētu pārnest šo vīrusu uz cilvēku, ir ļoti zems, portālam "Delfi" norādīja zinātniskā institūta "Bior" vadītājs Aivars Bērziņš.

Jau vēstīts, ka otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē Veselības ministrijas pārstāvis Uga Dumpis pauda, ka Covid-19 infekcija ir atklāta kaķim. Dumpis portālam "Delfi" ieteica sīkāku informāciju par šo konkrēto gadījumu, kā arī par pētījumu par saslimstību kaķu vidū vaicāt zinātniskajam institūtam "Bior".

"Bior" vadītājs Bērziņš sacīja, ka konkrētais kaķis inficējies mājsaimniecībā, kurā dzīvojis, proti, no cilvēkiem, kuriem konstatēta Covid-19 saslimšana. Vaicāts, kāpēc kaķis, kuram Covid-19 saslimšana konstatēta Latvijā, patlaban atrodas Igaunijā, Bērziņš norādīja, ka precīzas informācijas viņam gan neesot, taču kaķis noteikti nav klaiņojošs. Viņš pieļāva, ka konkrētā mājsaimniecība ar savu kaķi ir pārvietojusies uz citu valsti, šai gadījumā – Igauniju.

Pēc Bērziņa teiktā, kaķis var būt Covid-19 saslimšanu izraisošā vīrusa potenciāli uzņēmīga dzīvnieku suga, taču sugas ietvaros nav apdraudējuma – infekcija neizplatās kaķu vidū, līdz ar to uzliesmojuma veida saslimšana, piemēram, dzīvnieku patversmēs nav iespējama.

Latvija arī nav pirmā Eiropas valsts, kurā saslimšana ar Covid-19 ir konstatēta kaķim – šādi gadījumi bijuši arī Francijā un Itālijā, un arī šie gadījumi, līdzīgi kā Latvijā, ir saistīti ar saslimšanu cilvēku vidū.

"Būtiski uzsvērt, ka cilvēks vairāk apdraud mājdzīvnieku, ja viņš ir ilgstoši Covid-19 pozitīvs," norādīja Bērziņš. Reizē viņš uzsvēra, ka risks – kaķis var pārnēsāt vīrusu uz cilvēku, ir ļoti zems un šī iemesla dēļ satraukumam nav pamata.

Gadījumā, ja kaķa saimnieks redz savam mājdzīvniekam simptomus: šķaudīšanu vai elpceļu infekcijas un redz, ka šis gadījums var nopietni apdraudēt dzīvnieka veselību, saimniekam jāsazinās ar savu veterināro praksi un Pārtikas un veterināro dienestu. Taču vienlaikus Bērziņš uzsvēra, ka tagad pandēmijas laikā netiek ieteikta masveidīga mājdzīvnieku testēšana.

Patlaban gan tieši kaķi un seski tiek uzskatīti kā Covid-19 saslimšanu izraisošo vīrusu uzņēmīgas sugas, taču, pēc Eiropas pārtikas drošības aģentūras riska novērtējuma, šobrīd visaugstākā riska sugas ir ūdeles, kuru fermas tiek īpaši uzraudzītas, sacīja Bērziņš.

Viņš uzsvēra, ka valsts pētījuma programmas ietvaros jau ilgāku laiku, cik to ļauj pandēmijas ierobežojumi, tiek pētītas mājsaimniecības, kuras pašas nākušas klajā ar iniciatīvu, ka vēlas pārbaudīt savus kaķus, arī tās mājsaimniecības, kurās pašiem mājsaimniecību locekļiem konstatēta Covid-19 saslimšana.

Sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības Universitātes Veterinārmedicīnas fakultāti tikuši pārbaudīti arī patversmes kaķi, portālam "Delfi" apstiprināja Bērziņš.

Jau vēstīts, ka kaķi tika testēti pētījuma ietvaros. Tas īstenots valsts pētījumu programmas "Covid-19 seku mazināšanai" laikā.

Šajā valsts pētījumu programmā pērn vasarā tika nolemts īstenot desmit projektus, iepriekš informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!