Vienīgais saistošais posms, cilvēks, kurš nodrošināja Latvijas valstiskuma nepārtrauktību. Šogad 3. martā aprit 110 gadi, kopš dzimis latviešu diplomāts Anatols Dinbergs, kurš 1932. gadā sāka darbu Latvijas Ārlietu ministrijā, 1937. gadā kļuva par vēstniecības darbinieku ASV, bet no 1970. līdz 1992. gadam bija Latvijas sūtnis ASV, savu posteni atdodot jau atjaunotās Latvijas valsts ieceltam vēstniekam.

Latvijas diplomātiskais dienests ir vienīgā Latvijas Republikas institūcija, kas spējusi darboties bez pārtraukuma kopš tās dibināšanas 1919. gadā līdz pat šodienai. Šo nepārtrauktību nodrošināja cilvēki, Latvijas diplomāti, kas pēc 1940. gada okupācijas turpināja savu darbu Latvijas pārstāvniecībās Rietumos. Īsi pirms okupācijas, 1940. gada 17. maijā, Kārļa Ulmaņa valdība slepeni pieņēma lēmumu par to, kā Latvijas valdības rīcībspējas zaudēšanas gadījumā Latvijas sūtnim Lielbritānijā Kārlim Zariņam tiek piešķirtas ārkārtējas pilnvaras. Zariņa nāves gadījumā pilnvaras pārgāja uz Latvijas sūtni ASV Alfrēdu Bīlmani un viņa pēctečiem šajā amatā.

Ulmaņa valdības piešķirtās pilnvaras ļāva Zariņam dot saistošus rīkojumus visām Latvijas pārstāvniecībām, atstādināt uz laiku no amata sūtņus, atcelt un pārcelt pārstāvniecību darbiniekus. Viņam bija tiesības rīkoties ar pārstāvniecību rīcībā esošajiem valsts līdzekļiem, kustamo un nekustamo īpašumu. Uz šīs pilnvaras pamata Latvijas diplomātiskais un konsulārais dienests trimdā turpināja darboties līdz 1991. gadam. Pēdējais latviešu diplomāts, kurš Rietumu pasaulē pārstāvēja Latviju uz šīs pilnvaras pamata, bija Anatols Dinbergs.

Leģendārais latviešu diplomāts ir dzimis Rīgā 1911. gada 3. martā inženiera Alfrēda Dinberga ģimenē. 1. pasaules kara laikā viņš ar vecākiem atradās bēgļu gaitās Vitebskā, 1918. gadā ģimene atgriezās Rīgā. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!