Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lai nodrošinātu ātrāku vakcinēšanās pret Covid-19 tempu sociālās aprūpes centros (SAC), vēlākos vakcinācijas izbraucienu datumus nolemts pārcelt uz tuvākiem datumiem, pavēstīja labklājības ministre Ramona Petraviča (PCL; KPV LV).

Pēc zema aprūpes centru vakcinācijas tempa, kas tika novērots aizvadītajā nedēļas nogalē, trešdien par šo tematu notika sarunas starp Labklājības un Veselības ministriju. Pēc šīs tikšanās ceturtdien notika vēl viena tikšanās, kurā piedalījās arī SAC vadītāji.

Šo sarunu laikā ministre lūgusi uz tuvāku datumu pārcelt tos vakcinēšanas izbraucienus uz SAC, kuri patlaban ieplānoti vistālākajos datumos - februāra beigās vai marta sākumā. Tāpat Petraviča paudusi nostāju, ka "vakcinācijai brīvdienu nav" un ka šajā nedēļas nogalē tai ir jānotiek.

Savukārt, lai turpmāk nodrošinātu labāku komunikāciju starp abām ministrijām sakarā ar vakcinācijas procesu SAC, sarunās panākta vienošanās par operatīvu informācijas apmaiņu. Tas nozīmē, ka turpmāk, ja, piemēram, Vakcinācijas projekta birojam būs informācija par to, ka kāds no aprūpes centriem kavējas vai nevēlas sadarboties, birojs par šo ziņos ministrijai. Savukārt ministrija sniegs birojam informāciju par jebkādām problēmām, ar ko vakcinācijas procesā varētu saskarties paši aprūpes centri.

Sarunās arī esot nolemts, ka turpmāk aprūpes centrus informēs par gaidāmo vakcināciju vismaz 48 stundas pirms plānotā datuma, savukārt SAC ir mudināti nevilcināties un izvēlēties pēc iespējas tuvākus vakcinācijas datumus.

Šodienas tikšanās laikā ar SAC vadītājiem ministre arī lūgusi atbildīgi izturēties pret vakcināciju, jo tā ir vienīgā iespēja apturēt Covid-19 izplatību SAC.

Tāpat arī tikuši pārspriesti atsevišķi sarežģījumi, kas līdz šim novēroti, kā, piemēram, gadījums, kad kāds SAC esot bijis gatavs sākt vakcināciju, bet no ģimenes ārsta tika saņemta atbilde, ka nav vakcīnu. "Tie gadījumi tika piefiksēti un Veselības ministrija mēģinās skaidrot apstākļos," piebilda politiķe.

Ministre arī atklāja, ka, lai veicinātu aktīvāku atsaucību vakcinācijai, it īpaši SAC darbinieku vidū, ir izveidots videomateriāls, kas ticis filmēts valsts sociālās aprūpes centra "Latgale" filiālē "Mēmele", kur bijusi augsta atsaucība vakcinēties.

Citu starpā Petraviča arī atzīmēja, ka atsevišķu aprūpes centru gadījumā vēl nāksies nogaidīt ar vakcināciju, jo uzliesmojumu dēļ klienti ir jau izslimojuši Covid-19 un organisms ir izstrādājis antivielas. Šādos gadījumos pirms vakcīnas saņemšanas ir jāgaida trīs mēneši.

Kā pavēstīja Vakcinācijas projekta biroja pārstāve Agnese Strazda, šīsdienas sarunā, kurā Vakcinācijas projekta birojam bija iespēja pārrunāt aktuālos jautājumus ar sociālās aprūpes centru vadītājiem un pārstāvjiem, tika pārrunātas dažādas ar procesu saistīti jautājumi, tajā skaitā savstarpējā sadarbība operatīvāka vakcinācijas procesa pabeigšanai šai prioritārajai grupai.

Vakcinācijas projekta birojā norāda, ka tas no savas puses turpinās darbu ar vakcinācijas pakalpojumu sniedzējiem, lai maksimāli visas jaudas virzītu šai un nākošajai nedēļai sociālo aprūpes centru vakcinācijai.

Līdz ar to arī birojā ir skaidrs, ka šī ir pandēmijas vakcinācija, un visām procesa pusēm ir operatīvi jāspēj reaģēt un pielāgoties. Vakcinācijas projekta birojs šajā sakarā ir arī saņēmis apstiprinājumu, ka centru vakcinācijas procesam būs straujāka virzība tieši tajos gadījumos, kur nebija objektīvu iemeslu to likt vēlāk.

Šīsdienas sarunā abi nozaru ministri aicināja sociālās aprūpes centrus aktīvi pieteikties vakcinācijai. Sociālās aprūpes centra pārstāvji uzdeva dažādus precizējošus jautājumus par vakcinācijas procesu, ko sarunas laikā precizēja Vakcinācijas projekta biroja vadītāja.

Saskaņā Vakcinācijas projekta biroja datiem, sociālās aprūpes centros līdz šim pielietotas 2405 vakcīnas.

Kā ziņots, Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča trešdien paziņoja, ka šīs nedēļas laikā pret Covid-19 plānots vakcinēt 3010 sociālās aprūpes centru darbiniekus un klientus.

Komentējot aizvadītajā nedēļas nogalē pieredzēto zemo vakcinācijas tempu, Juhņēviča skaidroja, ka tas bijis saistīts ar piegādēm un faktu, ka vairums piegāžu apmēru ticis izlietots.

Lai turpmāk novērstu zemu vakcinācijas tempu, patlaban pa datumiem esot saplānoti turpmākie vakcinācijas izbraucieni uz aprūpes centriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!