Foto: Dzīvnieku patversme "Mežavairogi"

Jaunjelgavā klaiņojošo lūsi dzīvnieku patversmes "Mežavairogi" ķērāji notvēruši diennakts laikā un tas prasījis lielu pacietību, portālam "Delfi" pastāstīja patversmes vadītāja Danute Priede.

Viņa uzsvēra, ka savvaļas dzīvnieks nav mājas kaķis, tādēļ lūša notveršana prasa ilgāku laiku un profesionalitāti. "Cilvēki prasa tūlītēju rīcību, bet savvaļas dzīvniekus nevar tā ķert. Jāsaka paldies Valsts policijai, kas nodrošināja to, ka cilvēki netiek apdraudēti," sacīja Priede.

Lūsis ir savainots – tam ir veca brūce labajā priekškājā. Infekcija ir izplatījusies, un dzīvnieks ir novārdzis, taču tam ir apetīte. Dzīvnieks ir gana dusmīgs, kas vērtējams pozitīvi, informēja patversmes pārstāve.

Par brūces iemesliem var tikai minēt, iespējams, tās bijušas nelegālas medības, lūsis iekļuvis lamatās vai cīnījies ar citu plēsēju, taču brūce noteikti nav saistāma ar lodes šāvieniem vai legālām medībām, sacīja patversmes vadītāja.

Lai lūsi varētu apskatīt veterinārārsts, tam ir nepieciešama narkoze – savvaļas dzīvnieku ārstēšana ir specifiska, lai mazinātu to satraukumu, sacīja dzīvnieku patversmes vadītāja, uzsverot, ka patversme ir saņēmusi veterinārārstes Ingas Birnes norādes, un tiek gaidīta viņas vizīte.

Valsts meža dienesta (VMD) rīkojums par pieļaujamo lūšu nomedīšanas apjomu paredz, ka 2020./2021. gada medību sezonā lūšu medības sākās no 2021. gada 1. janvāra, bet pieļaujamais lūšu nomedīšanas apjoms noteikts 80 dzīvnieku. Lūšu medības turpinās līdz noteiktā pieļaujamā lūšu nomedīšanas apjoma izmantošanai. Ja apjoms netiek sasniegts, tad medības būtu atļautas līdz 31. martam.

Šajā medību sezonā līdz 23. martam nomedīto lūšu skaits ir 75, liecina informācija VMD mājaslapā.

Šajā medību sezonā VMD aizliedzis medīt lūšu mātītes, ar kurām kopā ir iepriekšējā pavasarī dzimuši mazuļi. Tāpat dienests aicina nemedīt lūšus medībās ar dzinējiem bezsniega apstākļos.


Jau ziņots, ka aizvadītajā nedēļas nogalē dzīvnieku patversmes ķērājiem Jaunjelgavā izdevies notvert lūsi, kurš izskatījies savainots un bezbailīgi pārvietojies pa pilsētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!