Foto: LETA
Rīgas nacionālajā zooloģiskajā dārzā apmeklētāji šobrīd var satikt tikai vienu žirafi – Kimi. Pirms 14 gadiem atklātajā Žirafu mājā viņš ir palicis viens, jo ar dažu mēnešu starpību mūžībā devušās žirafes Periskops un Piks.

Vēl nesen Rīgas zoodārzā mitinājās četri Rotšilda pasugas žirafu zēni – Piks un Periskops, kuri Rīgā ieradās 2007. gada vasarā, kā arī Usmī un Kimi, kuri pievienojās vēlāk. Periskops un Usmī bija brāļi, bet Piks bija abu pusbrālis – visiem trim ir viens tētis.

2020. gada martā no, iespējams, pārēšanās 14 gadu vecumā mira Usmī, un nu citos medību laukos devušies arī Periskops un Piks, noskaidroja portāls "Delfi". Usmī skelets izvietots Latvijas Lauksaimniecības Universitātes (LLU) Osteoloģijas muzejā, kur to var apskatīt visi interesenti.

Savukārt Periskops nomiris 2020. gada 9. novembrī, būdams 18 gadus vecs. Periskops jau kopš mazotnes bija sirdzis ar gremošanas traucējumiem – viņa skelets ticis iznīcināts.

Žirafe Piks mūžībā devās pavisam nesen, 18. martā. Viņam šobrīd LLU tiek veikta sekcija, oficiāls slēdziens par Pika nāves iemesliem būs pieejams pēc Lieldienām, taču zoodārza dzīvnieku kolekcijas vadītaja Guna Vītola "Delfi" apstiprināja, ka Piks, visticamāk, piedzīvoja insultu, pēc kura vairs nav varējis piecelties. Pika skeletu gan nolemts saglabāt, skaidroja Vītola.

Tādējādi gada laikā Žirafu mājā palikusi tikai viena žirafe – Kimi, un Rīgas zoodārzs šobrīd ir saziņā ar Eiropas zoodārzu un akvāriju asociācijas žirafu koordinatoru, kurš gatavo rekomendācijas viena vai vairāku jaunu dzīvnieku pārvietošanai uz Rīgas zoodārzu.

"Žirafes ir bara dzīvnieki, un Kimi noteikti ir vajadzīga kompānija," skaidro Vītola un piebilst, ka noteikti vismaz viena jauna žirafe Rīgā varētu ierasties jau šogad.

Dzīvnieku draugs Ingmārs Līdaka sarunā ar "Delfi" pauda, ka gan Periskops, gan Piks objektīvi nodzīvojuši diezgan garu mūžu: ja savvaļā žirafēm dzīves ilgums ir apmēram desmit līdz 15 gadu, tad Pikam un Periskopam nāve iestājusies 18 gadu vecumā. Šim vecumam tuvojas arī Kimi, tāpēc jādomā par jaunu žirafu kompāniju, it īpaši par mātītēm. Žirafu tēviņus zoodārzi varot dabūt diezgan ātri, taču "ar meitenēm" tik viegli neesot.

Vaicāta, cik ikdienā izmaksā Žirafu mājas un tās iemītnieku uzturēšana, Guna Vītola teic, ka tēriņi ir diezgan lieli. Vissvarīgākais un arī visdārgākais aspekts esot žirafu nodrošināšana ar ļoti augstas kvalitātes lucernas sienu.

Jau vēstīts, ka "radinieki" Piks un Periskops uz Rīgas zoodārzu atceļoja no Polijas 2007. gadā – īsi pēc tam, kad tika atklāta jaunuzceltā Žirafu māja. Atbraucot uz Rīgu, Piks un Periskops bija aptuveni četrus gadus veci. Rīgas zoodārza Žirafu māja piemērota piecu žirafu turēšanai un ir viena no modernākajām žirafu mītnēm Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!