Foto: LETA

Jaunākie pētījumi apliecina, ka "AstraZeneca" vakcīna pret Covid-19 nodrošina slimības transmisijas samazināšanu par 80%, otrdien, 13. aprīlī, valdības sēdē sacīja Imunizācijas valsts padomes (IVP) priekšsēdētāja Dace Zavadska.

Viņa sacīja, ka publikācijas ir par saņemtu vienu vakcīnas devu, par ko arī zināms visvairāk piemēru.

Trīs nedēļas pēc pirmās "AstraZeneca" vakcīnas devas saņemšanas tiek pielīdzināta kā divas devas "Pfizer/BioNTech" un "Moderna" vakcīnām, izriet no Zavadskas teiktā sēdē.

Zavadska skaidroja, ka, "ja cilvēkam ir 22 dienas pagājušas kopš "AstraZeneca" pirmās devas saņemšanas, mēs viņu varam pielīdzināt tam, kurš saņēmis septiņas dienas pēc "Pfizer" vai 14 dienas pēc otrās devas "Moderna"." Tas nozīmē, ka viena "AstraZeneca" vakcīnas pret Covid-19 deva ir vienlīdz efektīva kā citu veidu vakcīnas.

"Visas vakcīnas, kas tiek Latvijā izmantotas, ir ar ļoti augstu efektivitāti," secināja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Arī Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologs Juris Perevoščikovs atklāja, ka aizvadītajā nedēļā skrīninga rezultātā bija konstatēti pozitīvi Covid-19 gadījumi divos sociālās aprūpes centros, tomēr cilvēki bija potēti un nav konstatētas smagas klīniskās saslimšanas norises.

"Saslimstība ir vairāk konstatējama klīniski nekā simptomātiski. Tā ir ārkārtīgi pozitīva ziņa mums, ka šīs visas vakcīnas ir efektīvas," rezumēja premjers.

Prezentējot apkopotos datus par cilvēkiem, kuri tomēr saslimuši ar Covid-19 pēc vakcīnas saņemšanas, Perevoščikovs atklāja, ka personām, kuras pabeigušas vakcinācijas kursu jeb saņēmušas divas vakcīnas devas, šādi gadījumi bijuši 84, no kuriem bez simptomiem bijuši 37 inficētie, bet 47 ar simptomiem. Nevienam nav bijusi nepieciešama hospitalizācija.

Kā sacīja Perevoščikovs, Covid-19 gadījumu skaits uz 1000 potēm (tai skaitā divas vai vairāk nedēļas pēc otrās potes saņemšanas) ir 2,6 gadījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!