Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ņemot vērā otrdien izskanējušo informāciju par "Johnson & Johnson" (J&J) vakcīnas izmantošanas "iepauzēšanu" saņemto ziņojumu par trombu veidošanos gadījumu dēļ, Latvijā būs jāmaina sākotnējais plāns, ar kādām vakcīnām nākamnedēļ vakcinēt cilvēkus ar kustību traucējumiem, kuri paši nevar ierasties vakcinēties, preses konferencē pēc valdības sēdes otrdien atklāja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Pavļuts sacīja, ka Latvijā ir saņemtas 4 800 J&J vakcīnu devas, kas ir piegādātas lieltirgotavā, bet būs jāmaina līdzšinējie plāni, kas paredzēja vest šīs vakcīnas personām ar kustību traucējumiem, kuri paši nevar nokļūt līdz vakcinācijas vietām, sacīja Pavļuts.

Kā īpašu šo vakcīnu ieguvumu viņš izcēla to, ka šī ir vienas devas vakcīna. "Kamēr ASV atbildīgās institūcijas šo jautājumu izpēta sīkāk, līdzīgi kā Eiropas Zāļu aģentūra darījusi par "AstraZeneca", šobrīd pienāk informācija, ka ražotājs lūgs mums pagaidām šo vakcīnu nelietot," sacīja Pavļuts.

Viņš piebilda, ka trešdien Eiropas Zāļu aģentūra organizē sazvanu ar nacionālajām zāļu institūcijām, kur piedalīsies arī Latvijas Zāļu valsts aģentūra, lai sīkāk apspriestu šo jautājumu.

"Šī atkal ir tā situācija, kad zāļu drošuma ietvaros tiek veikti standarta pasākumi un tā neērtība mums ir tā, ka nevarēsim šobrīd uzsākt guļošo pacientu vakcināciju nākamnedēļ ar "Janssen". Meklēsim plānu B," komentēja ministrs.

Viņš norādīja, ka trešdien speciālistiem būs jāpieņem lēmums, kuru vakcīnu novirzīt šo pacientu vakcinēšanai, atliekot pieeju par vienas devas variantu.

Jau ziņots, ka ASV Slimību kontroles un profilakses centrs (CDC) un ASV Pārtikas un zāļu pārvalde (FDA) rekomendējuši "iepauzēt" uzņēmuma "Johnson & Johnson" (J&J) Covid-19 vakcīnas izmantošanu, kamēr tiek pētīti seši gadījumi, kad cilvēkiem pēc šīs vakcīnas saņemšanas izveidojušies trombi.

Trombi radušies sešiem no vairāk nekā 6,8 miljoniem cilvēku, kas ASV saņēmuši J&J vakcīnu.

Visos gadījumos tās bijušas sievietes vecumā no 18 līdz 48 gadiem. Viņām trombi izveidojās sešas līdz 13 dienas pēc potes saņemšanas, paziņoja CDC un FDA.

"CDC trešdien sasauks Imunizācijas prakses konsultatīvās padomes sēdi, lai izskatītu šīs lietas un novērtētu to potenciālo nozīmi," teikts abu aģentūru kopīgi izplatītajā paziņojumā.

Savukārt uzņēmums J&J otrdien paziņoja, ka atliks savas Covid-19 vakcīnas izplatīšanu Eiropā. "Mēs esam pieņēmuši lēmumu atlikt mūsu vakcīnas izplatīšanu Eiropā," pavēstīja J&J, piebilstot, ka trombu veidošanās gadījumus izskata kopīgi ar Eiropas veselības dienestiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!