Foto: DELFI
Kā 1944. gada nogalē tas tika uzcelts, tā vācu armijas bunkurs mežā netālu no Brocēniem joprojām ir saglabājies visā savā godībā – nesabrucis. Zemnīcu, kuru šogad februārī atrada mežinieki, Kara muzejs gatavojas uzmērīt un veidot tā kopiju, kas būs apskatāma arī interesentiem. Savukārt pats oriģinālais bunkurs, kas ir Latvijā unikāls 2. pasaules kara fortifikācijas liecinieks, tiks atstāts neskarts, vienlaikus to nav plānots iekārtot kā tūrisma objektu.

Pa gabalu nemaz nav iespējams pateikt, ka izcirtumā, kur vēl nesen bija bērzu mežs, slēpjas bunkurs. Pienākot tuvāk, uzkalniņā redzams mazs laukumiņš, kurā aug apses un citi nelieli koki, ap tiem novilkta drošības lente. Laukumiņā zemē ir divas bedres, viena lielāka, otra mazāka. Lielākā bedre ir nedaudz aizbirusi, bet pieaudzis cilvēks, nedaudz saliecoties, var mierīgi tajā ielīst iekšā un nokļūt bunkurā – no baļķiem celtā pazemes būvē, kas, pēc visa spriežot, ierīkota 1944. gada nogalē.

“Šeit visu laiku ir bijis ūdens, tāpēc arī bunkurs ir tik labi saglabājies. Citādi te viss jau būtu sapuvis un sagruvis,” portālam “Delfi” saka “Latvijas Valsts mežu” (LVM) Zvārdes iecirkņa mežkopis Mārtiņš Rutkis, kura atbildības teritorijā bunkurs atrasts.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!