12. klases absolventiem pirms centralizēto eksāmenu kārtošanas būs jāveic obligāts Covid-19 tests, un, kā jau iepriekš norādīja Izglītības uz zinātnes ministrija (IZM) – šogad, salīdzinot ar citiem gadiem, vidusskolas beidzējiem būs jākārto trīs nevis četri obligātie eksāmeni. Valsts izglītības un satura centrs (VISC) skaidro 12. klašu eksāmenu norises kārtību.

Tāpat arī 2022. un 2023. gadā vidusskolēniem nebūs obligāti jākārto izvēles eksāmens.

Tiesa, kā norādīja VISC Vispārējās izglītības pārbaudījumu nodaļas vadītājs Kaspars Špūle, vidusskolas beidzēji varēs kārtot izvēles centralizētos eksāmenus, ja paši to vēlēsies. "Šos izvēles eksāmenus izvēlējušies tie, kam tas ir nepieciešams, lai iestātos augstākās izglītības iestādēs," iepriekš teica Špūle.

Zemāk redzami obligāto centralizēto eksāmenu norises datumi.

Gadījumos, ja skolēns eksāmenu noteiktajā datumā pildīt nevar objektīvu iemeslu dēļ, piemēram, skolēnam ir veselības problēmas vai jāievēro pašizolācijas, eksāmenu drīkstēs kārtot arī papildtermiņos. Kā norādīja Špūle, tie sāksies 14. jūnijā, un pēdējais eksāmens notiks 5. jūlijā. Tāpat jānorāda, ka viena eksāmena ilgums ir trīs stundas bez pārtraukuma. Skolēniem izglītības iestādē jāierodas pēc skolas noteiktas kārtības.

Jautāts par to, kā rīkoties skolēniem, kas atrodas ārzemēs un kurus māc bažas, ka viņiem nebūs iespēja ierasties Latvijā Covid-19 ierobežojumu dēļ, Špūle atbildēja, ka "visticamāk būs uz Latviju jānokļūst eksāmenu kārtot pamattermiņā vai arī papildtermiņā".

Tāpat arī eksāmenu laikā skolēniem un visiem eksāmenu norises procesā iesaistītajiem būs jāievēro epidemioloģiskās drošības prasības: testēšanas algoritmi; mutes un deguna aizsega lietošana; jānodrošina 2 metru distance starp skolēnu galdiem; jāievēro dezinfekcijas pasākumi, jāvēdina telpas pirms eksāmena un iespēju robežās arī eksāmenu laikā, kā arī pēc iespējas jāsamazina vienā telpā esošo skolēnu skaits.

Skolēnu testēšana paredzēta 8. 9. un 10. maijā. Pēc tam būs jāveic atkārtota testēšana tiem skolēniem, kas kārtos izvēles eksāmenus, iepriekš informēja Špūle. Savukārt testa rezultātus skolēni un skolotāji saņems 24 stundas pēc testa nodošanas.

Gadījumā, ja paredzētajā testu nodošanas dienā laboratorijas ir ļoti pārslogotas, Covid-19 testu mācību procesā iesaistīties var veikt 7. maijā.

Kā skaidroja Veselības inspekcijas (VI) pārstāve Alla Nogotkova, skolēnu testēšanai izmantos siekalu testus, jo "ar to palīdzību var testēt salīdzinoši lielu cilvēku skaitu". Nogotkova uzsvēra, ka būtiski, lai katra izglītības iestāde būtu piesaistīta kādai konkrētai laboratorijai. Ja gadījumā tas vēl nav noticis, VI pārstāve mudina skolu rakstīt pieteikumu uz e-pasta adresi: projekti@vi.gov.lv.

Pieteikumā skolai jānorāda mācību iestāde, skolas adrese, nepieciešamo testu skaite, kā arī atbildīgā persona saziņai par testēšanu.

Ja Covid-19 testa rezultāts ir negatīvs, mācību procesā iesaistītais var piedalīties eksāmenā. Gadījumā, ja testa rezultāts ir pozitīvs, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) veiks epidemioloģisko izmeklēšanu, sazināsies ar ģimenes ārstu, skolu, un slimniekam būs jāievēro karantīna.

Ja testa rezultāts uzrāda robežvērtību, tad to atkārtoti jāveic pēc 48 stundām. "Ja testu veic 8.05, tad var paspēt nodot atkārtoti, taču vēlams vienoties ar laboratoriju, kā to dara, jo ir kapacitātes ierobežojumi. Iespējams, ka jānodod pilnais PĶR tests," iepriekš informēja SPKC pārstāve Rita Korotinska.

Antigēna eksprestests, savukārt ir tikai risinājums ārkārtas situācijām.

Kā norādīja Špūle, šobrīd skolām jāpārbauda, vai visi skolēni, kas plāno pildīt eksāmenus, ir tiem pieteikti. Problēmu gadījumā Špūle aicina sazināties ar VISC.

Sertifikātus par vispārējo vidējo izglītību izsniegs 30. jūnijā. Ja skolēns eksāmenu kārtos papildtermiņā, sertifikātu izsniegs 6. jūlijā.

Sīkāka informācija par eksāmenu norisi pieejama šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!