Foto: Valsts kanceleja

Lai gan nākamajā nedēļā aprit triju nedēļu cikls, kopš ārkārtējās situācijas beigām un zināmiem atvieglojumiem Covid-19 pandēmijas dēļ noteiktajos ierobežojumos, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) un veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) ir vienisprātis, ka epidemioloģiskā situācija nedod pamatu nākamnedēļ pārskatīt ierobežojumus atvieglojumu virzienā.

Otrdien, 20. aprīlī, jau Ministru kabineta sēdes laikā, kā arī preses konferencē pēc valdības sēdes Pavļuts, vērtējot saslimstības rādītājus, rosināja noteikt moratoriju turpmākiem atvieglojumu ierobežojumiem, tomēr valdības sēdes laikā diskusija par šo jautājumu neizvērtās.

Otrdien rīt pusē Slimību profilakses un kontroles centrs vēstīja, ka pēdējā diennaktī reģistrēti 688 jauni saslimšanas gadījumi un 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotājiem sasniedzis 403,2. Tik augsts rādītājs nebija novērots jau vairākas nedēļas.

Preses konferencē pēc valdības sēdes Pavļuts atzina, ka epidemioloģiskā situācija neiepriecina, jo ar divu nedēļu nobīdi, akumulējoties mazākas testēšanas rādītājiem un lielākiem saslimstības rādītājiem pēc Lieldienām, atkal diemžēl esam pārsnieguši 14 dienu kumulatīvo rādītāju 400 gadījumu uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

"Situācija nav dramatiska, bet ir nopietna. Mums jāturpina vērot notikumu attīstību un veikt nepieciešamos pasākumus, ierobežojot uzvedību, kas veicina infekcijas izplatīšanos. Vienlaikus jāatzīst, ka pēdējo septiņu dienu laikā saslimstības līmenis nepieaug un stāv uz vietas. Tāpēc tuvākajās dienās ar lielu rūpību jāseko skaitļiem un jālemj par turpmāko rīcību. Manā skatījumā viens ir skaidrs – šobrīd ir nepieciešams izsludināt moratoriju turpmākiem pasākumiem, kas varētu būt vērsti uz turpmāku atvieglojumu ieviešanu. Šobrīd nav tam īstais laiks. Mums ir jāpanāk, ka saslimstība samazinās, lai mēs varētu turpināt soli pa solim ieviest atvieglojumus, paralēli raiti vakcinējot," vēstīja veselības ministrs.

Atbildot uz portāla "Delfi" jautājumu, ko nozīmētu tāds moratorijs un vai valdībai vispār bija stingra apņemšanās kaut ko tuvākajā laikā atvieglot, Pavļuts atgādināja, ka iepriekš valdībā ir lemts par vairāku soļu plānu dažādiem atvieglojumiem. Pirmā soļa ietvaros tika palielināta veikalu pieejamība un pavērtas plašākas mācību iespējas klātienē.

"Nākamajā nedēļā beigsies triju nedēļu cikls, pēc kura jāvērtē nākamais atvieglojumu solis. Gribu pateikt, ka situācijā, kad mums ir nemainīga epidemioloģiskā situācija, ilgstoša stagnācija un 14 dienu rādītāja pasliktināšanās līdz 400, es aicinu gan nozares, gan atbildīgos ministrus, gan citus apzināties, ka nākamajā nedēļā mēs nevarēsim spert būtiskus soļus uz priekšu turpmāku atvieglojumu virzienā. Mums situācija ir jāvēro ļoti atbildīgi, un šādā situācijā cerēt uz papildu soļiem atbrīvojumu virzienā nebūtu pamatoti," teica veselības ministrs.

Arī Kariņš, atbildot uz "Delfi" jautājumu, sacīja, ka šajā jautājumā viņa domas ir līdzīgas kā veselības ministram.

"Mēs bijām plānojuši, ka jaunnedēļ, kad būs pagājis triju nedēļu cikls, mēs varētu vērtēt, taču šobrīd saslimstības rādītāji ir tādi, ka man ļoti grūti iedomāties, ka valdība varētu vienoties par kaut kādiem pārkārtojumiem, kurus varētu uztvert kā atvieglojumus. Diemžēl neizskatās, ka situācija to šobrīd attaisnotu. Mums jāskatās ar atvērtām acīm uz situāciju, kāda tā ir. Vēlreiz atgādinu visiem, ka pandēmija nav beigusies un mums kontaktēšanās ierobežojumi ir jāievēro. Aicinu visus pieteikties uz bezmaksas un brīvprātīgo vakcīnu. Ja mēs visi vakcinēsimies, mēs izkļūsim no šīs krīzes," sacīja Ministru prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!