Foto: DELFI

Šomēnes lielu popularitāti vietnē "Facebook" ieguvis kāds video, kurā it kā redzami pārkāpumi Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) ēstuvē. Ar ierakstu dalījušies vairāk nekā 11 tūkstoši cilvēku, bet savās sociālā medija laika joslās lietotāji to redzējuši aptuveni 633 tūkstošus reižu.

Video redzamas ainas no kādas kafejnīcas, bet piemontētā audio celiņā kāda persona zvana uz SPKC un jautā, kāpēc SPKC var būt izņēmums un neievērot valstī noteiktos ierobežojumus. Video redzams, kā ēstuve nestrādā tikai līdzņemšanas režīmā, bet vairāki apmeklētāji sēž pie galdiņiem.

"Vai SPKC drīkst taisīt izņēmumus? Vienkārši, ka kafejnīcā SPKC darbinieki un jebkura persona var iet paēst," Veselības Ministrijas pārstāvei ierakstā jautā video autors. Sarunas laikā zvanītājs pauž, ka tas nešķiet pareizi, ka SPKC pārstāvji aizstāv ierobežojumu pastiprināšanu, bet tajā pašā laikā pie viņiem darba vietā šie noteikumi tiek ignorēti.

Tiesa gan, kā portālu "Delfi" informēja SPKC pārstāve Ilze Arāja, centra ēkā kafejnīcas un ēstuves nemaz neatrodas. Viņa apstiprināja, ka konkrētajam video nav saistības ar SPKC personālu un telpām.

SPKC atrodas Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas (TOS) teritorijā, konkrētāk, adresē Duntes ielā 22, K-5, Rīga. Tā ir atsevišķa ēka, nošķirta no slimnīcas. Bet kafejnīca no SPKC atrodas pārdesmit metru attālumā, arī atsevišķā namā.

TOS savā īpašumā piederošās telpas ir iznomājusi uzņēmumam SIA "FRISTAR" saimnieciskās darbības veikšanai, šī firma nav saistīta ar SPKC. TOS biroja vadītāja Santa Ennīte pieļauj, ka kafejnīcu apmeklēja tās darbinieki arī 1. aprīlī. "Būtībā kafejnīcu apmeklē personas, kurām ir saskare ikdienā arī ārpus kafejnīcas, proti, veicot savus darba pienākumus," viņa sacīja.

Saistībā ar notikušo pret ēdinātāju uzsākts administratīvā pārkāpuma process, šobrīd notiek pārbaude, portālam "Delfi" sacīja Valsts policijas (VP) pārstāve Krista Andersone.

Pārkāpts MK 2020. gada 6. novembra rīkojums Nr. 655 "Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu" 5.6. apakšpunkts, kurš noteic, ka "sabiedriskās ēdināšanas vietās atļaut izsniegt ēdienu tikai līdzņemšanai [...]". Par ārkārtējās situācijas vai izņēmuma stāvokļa laikā noteikto ierobežojumu vai aizliegumu pārkāpšanu var piemērot naudas sodu fiziskajai personai no desmit līdz 2000 eiro, bet juridiskajai personai – no 140 līdz 5000 eiro.

Kafejnīcas īpašniece Silvija Miniča sarunā ar "Delfi" sacīja, ka, iepazīstoties ar notikušā apstākļiem un aprunājoties ar bufetnieci, pārrunāts, ka šādas situācijas vairs neatkārtosies. Viņa stāstīja, ka video autori, kas paši sēdējā pie galdiņa, piegājuši pie pārdevējas un teikuši, ka esot tikko no slimnīcas un jutušies savārguši, tāpēc lūguši atļauju paši pasēdēt un iedzert tēju.

Miniča piebilda, ka SPKC pārstāvji uz ēstuvi nākot reti, parasti "paņemot kādu smalkmaizīti un skrienot atpakaļ uz darbu."

Video autors Jānis Straumītis telefonsarunā ar "Delfi" skaidroja, ka ar video palīdzību vēlējies pievērst sabiedrības uzmanību ierobežojumu noteikumu ievērošanai SPKC tuvumā esošā iestādē. "Sarunā ar ministriju jau apzināti ķēru uz muļķi," sacīja Straumītis, teikdams, ka pēc būtības apzinājies, ka kafejnīca neatrodas SPKC. Taču, kā viņš uzsvēra, netic, ka SPKC pārstāvji nav zinājuši, ka ēdnīcā tiek pārkāpti noteikumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!