Foto: Zane Bitere/LETA

Ministru kabinets otrdien, 11. maijā, ar rīkojumu devis atļauju iesaistīt Nacionālos bruņotos spēkus (NBS) 2021. gada IIHF pasaules čempionāta hokejā organizēšanas darbu izpildē. Karavīri tiks iesaistīti autovadītāju pienākumu veikšanā.

Tāds lēmums pieņemts, ņemot vērā biedrības Latvijas Hokeja federācijas (LHF) izteikto lūgumu un pamatojoties uz Nacionālo bruņoto spēku likuma 6. panta otro daļu.

Valdība uzdevusi NBS komandierim nodrošināt bruņoto spēku atbalsta sniegšanu 2021. gada IIHF pasaules čempionāta hokejā organizēšanas darbos atbilstoši NBS pieejamiem resursiem.

No lēmuma anotācijas izriet, ka pēc LHF paustās informācijas, lai čempionāts sekmīgi norisinātos, īsā laika posmā ir jāveic milzīgs darba apjoms, turklāt esošo situāciju apgrūtina arī pašreizējie ceļošanas ierobežojumi un noteiktās epidemioloģiskās prasības saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanu.

Līdz ar to LHF lūdz iesaistīt NBS pārstāvjus kā papildspēkus čempionāta organizēšanas procesā, veicot autovadītāju pienākumus.

Tādējādi saskaņā ar Nacionālo bruņoto spēku likuma 6. panta otro daļu, kas ļauj iesaistīt šajā likumā neparedzētu uzdevumu veikšanā NBS vienības drīkst ar Ministru kabineta rīkojumu, ir nepieciešams izdot atsevišķu Ministra kabineta rīkojumu, kas ļautu iesaistīt NBS čempionāta organizēšanas darbu izpildē, nodrošinot NBS atbalsta sniegšanu čempionāta organizēšanā.

NBS ir apzinājuši 14 karavīrus, kuri sniegtu atbalstu čempionāta organizēšanā. Katrs no NBS pārstāvjiem tiks norīkots par autovadītāju ("Škoda" elektromobiļiem, B kategorija) kādai no komandām uz čempionāta laiku, veicot personu transportēšanu.

Grafiks katram autovadītājam būs individuāls (atkarīgs no komandas spēļu un treniņu grafikiem), kas var svārstīties no pulksten 7.00 līdz 23.00. Pēc darba dienas beigām autovadītājs varēs atgriezties savā pastāvīgajā dzīvesvietā. Ar autovadītājiem tiks atsevišķi slēgts līgums par auto nodošanu – automašīnas tiks apdrošinātas ar OCTA un KASKO apdrošināšanām. Ņemot vērā situāciju saistībā ar Covid-19 infekciju, autovadītājiem reizi trijās dienās būs jāveic Covid-19 testi. Autovadītājiem tiks izsniegts apģērbs – "Škoda" jakas, bikses un apavi jānodrošina pašiem, bet jāievēro, ka militārajos formastērpos ģērbties nedrīkstēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!