Foto: F64
Bērnu peldētapmācības programmās prasība nodrošināt ne mazāk kā 15 m2 no pieejamās platības būtiski apgrūtināja šo programmu īstenošanu, tāpēc, kamēr 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju ir mazāks par 120, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) rosina samazināt šo platību.

Bērnu peldētapmācības baseini ir būtiski mazāki par standarta publiskas lietošanas peldbaseinu (kas ir 25 vai 50 metru garumā ar četriem, sešiem vai astoņiem peldēšanas celiņiem), kurā norisinās sporta treniņipeldēšanā, turklāt prasība par 15 m2 nodrošināšanu ir pamatprasība neatkarīgi no kumulatīvā Covid-19 gadījumu skaita.

Vidējā peldētapmācības peldbaseina ūdens virsmas platība ir 40 m2, kā rezultātā pie patreizējā regulējuma vienā nodarbībā var piedalīties līdz trīs audzēkņiem. Ievērojot minēto, konsultējoties ar Latvijas Peldēšanas federāciju un bērnu peldētapmācības programmu īstenotājiem, kā arī, lai veicinātu bērnu peldētapmācības programmu pieejamību, IZM ierosināja precizēt nodrošināmo ūdens virsmas platību peldētapmācības programmu īstenošanai laikā, kamēr 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju nepārsniedz 120, nosakot, ka peldētapmācības peldbaseinos vienam peldētapmācības programmas audzēknim ir jānodrošina ne mazāk kā 6 m2 no ūdens virsmas platības.

Tādejādi vienā peldētapmācības nodarbībā 40 m2 peldētapmācības peldbaseinā varēs piedalīties līdz septiņiem audzēkņiem. Pārējos publiskas lietošanas peldbaseinos, kas nav peldētapmācības peldbaseini, t.sk. 25 metru un 50 metru peldbaseinos, prasība par vienai personai nodrošināmo ūdens virsmas platību (15 m2) paliek nemainīga.

Tāpat IZM ieskatā laikā, kamēr 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju nepārsniedz 120, ir pamats paplašināt ārtelpu sporta sacensību organizatoru loku, attiecīgi atceļot ierobežojumu ārtelpu sporta sacensības organizēt tikai Sporta likumā noteiktā kārtībā atzītajām sporta federācijām vai to juridiskiem biedriem.

Līdz šim kā vienu no nosacījumiem ārtelpu sporta sacensību norisei bija noteikts, ka sacensībās nepiedalās sportisti, kas jaunāki par septiņiem gadiem. IZM ieskatā laikā, kamēr 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju nepārsniedz 120, ir pamats atcelt noteikto vecuma ierobežojumu jeb aizliegumu ārtelpu sporta sacensībās piedalīties sportistiem, kas jaunāki par septiņiem gadiem, nemainot pārējās epidemioloģiskās drošības prasības.

Gadījumā, ja 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju pārsniegs 120, tad attiecībā uz ārtelpu sporta sacensību organizatora juridisko statusu, sportistu vecumu, kā arī ūdens virsmas platības nodrošināšanu peldētapmācības programmās atkal tiks piemēroti ierobežojumi.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!