Foto: stock.xchng

Jautājums: Vēlējos uzzināt, kas izraisa paaugstinātu hemoglobīna līmeni, un ar kādu pārtikas produktu palīdzību to var samazināt? Man pašai ir 14.1 g/dl, un tas neiekļaujas normas robežās. Paldies par atsaucību.

Atbild Veselības centra 4 ģimenens ārste Karīna Vernere:

Atbilde: Paaugstinātu hemoglobīna līmeni izraisa paaugstināts holesterīns (triglicerīdi). Tos var samazināt hipolipidemizējošā (beztauku) diēta un alkohola nelietošana.

Tas nenozīmē, ka pilnībā jāatsakās no gaļas (arī mājputnu) un ikdienas produktiem kopumā. Vienkārši mēģiniet izvelēties liesākus gabalus, noņemiet no vistas ādiņu un dzeriet pienu ar samazinātu tauku saturu, ēdiet beztauku sieru un jogurtu. Jums derētu izvairīties arī no daļēji hidrogenizētām eļļām un tropiskām eļļām, tādām kā palmu vai kokosa eļļa. Tās var atradīst margarīnā, cepumos, saldajos ēdienos, kā arī dažos zemesriekstu sviesta krēmu veidos. Ieteicams pārbaudīt sastāvdaļu sarakstu uz etiķetes.

Mēģiniet uzņemt "tauku kalorijas" no poli- un mono nepiesātinātiem taukiem. Nomainiet sviestu un skābo krējumu pret olīvu eļļu. Tapāt, dažas zivju sugas, lasis, skumbrija vai sardīnes satur taukskābes (Omega3), kuras ir veselīgas ne tikai sirdij.

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu speciālista e-konsultāciju, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: sieviete@delfi.lv. Redakcija patur tiesības rediģēt tekstu. Speciālistu ieteikumiem ir tikai izglītojošs raksturs, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!