Foto: Shutterstock

Pērn un periodā līdz šā gada 30. jūnijam pacienti pēc pārslimotas Covid-19 infekcijas, ja ir radušies funkcionēšanas ierobežojumi, valsts apmaksātus medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus varēja saņemt ierastajā kārtībā, atkarībā no nepieciešamā rehabilitācijas veida. Tomēr, sākot ar šā gada 1. jūliju ir izveidotas atsevišķas pakalpojumu programmas pacientiem pēc Covid-19, portālam "Delfi" sacīja Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Evija Štālberga.

Štālberga norādīja, ka atsevišķi izveidoto pakalpojumu programmas pacientiem pēc Covid-19 izslimošanas izpilde ārstniecības iestādēm tiek apmaksāta "pēc fakta" un virs kvotas jeb plānotā valsts finansējuma. Pakalpojumu saņemšanas kārtība gan nav mainījusies.

Kas var pieteikties rehabilitācijai

Sākot ar 1. jūliju pacientiem, kuri ir izslimojuši laboratoriski apstiprinātu Covid-19 infekciju, ir iespēja saņemt ambulatoro medicīnisko rehabilitāciju un medicīnisko rehabilitāciju dienas stacionārā.

Kā liecina NVD mājaslapā pieejamā informācija, ģimenes ārsts, ārsts-speciālists vai fizikālās un rehabilitācijas medicīnas (FRM) ārsts uz ambulatoro medicīnisko rehabilitāciju var nosūtīt pacientus, kuriem izpildās visi trīs kritēriji: pēc pārslimotas Covid-19 slimības radušies vai pasliktinājušies viegli, vienā funkcionēšanas līmenī (atbilstoši SFK) funkcionēšanas traucējumi, kas ierobežo personas darba spējas vai spējas veikt ikdienas aktivitātes, bet neietekmē personas pašaprūpi; pacientam ir vismaz viens no šiem simptomiem: viegla elpošanas mazspējas pakāpe, viegla līdz mērena kardiovaskulāra mazspēja, neiroloģiski bojājumi, muskuloskeletālie simptomi vai citas klīniskas izpausmes.

Kā arī – pacientam nav nepieciešama 24 stundu medicīniskā uzraudzība un skābekļa atbalsts.

Fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsts uz medicīnisko rehabilitāciju dienas stacionārā var nosūtīt pacientus, kuriem izpildās visi pieci kritēriji:

  1. pēc pārslimotas Covid-19 slimības radušies vai pasliktinājušies pacientam ir vidēji smagi, kompleksi funkcionēšanas traucējumi (vismaz divos funkcionēšanas veidos atbilstoši Starptautiskās funkcionēšanas klasifikācijai), kas ierobežo personas darba spējas vai spējas veikt ikdienas aktivitātes, mobilitāti, bet būtiski neietekmē personas pašaprūpi;
  2. pacientam ir nepieciešams rehabilitācijas kurss multiprofesionālas rehabilitācijas komandas uzraudzībā;
  3. pacients ir spējīgs iesaistīties un ir motivēts vismaz divu stundu intensīvai vai vidēji intensīvai terapijai;
  4. pacientam ir vismaz viens no šiem simptomiem: viegla /vidēja elpošanas mazspējas pakāpe, viegla līdz mērena kardiovaskulāra mazspēja, neiroloģiski bojājumi, muskuloskeletālie simptomi, citas klīniskas izpausmes;
  5. pacientam nav nepieciešama 24 stundu medicīniskā uzraudzība un var būt nepieciešams skābekļa atbalsts pie fiziskas slodzes, norādīts NVD mājaslapā.

Tāpat NVD mājaslapā ir pieejams saraksts ar ārstniecības iestādēm, kas sniedz ambulatoro medicīnisko rehabilitāciju un medicīnisko rehabilitāciju dienas stacionārā pacientiem pēc Covid-19 infekcijas.

Ambulatorie pakalpojumi un dienas stacionārs

Kā skaidroja Štālberga, ja pakalpojums tiek saņemts ambulatori, pacientam ir iespējams saņemt konsultācijas/nodarbības pie fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta (vai attiecīgi psihiatra, bērnu psihiatra vai narkologa), fizioterapeita, ergoterapeita, audiologopēda.

Savukārt, ja pakalpojums tiek saņemts dienas stacionārā vai diennakts stacionārā, pacientam tiek nodrošinātas rehabilitācijas nodarbības dienā no divām līdz četrām stundām multiprofesionālas rehabilitācijas speciālistu komandas veidā, kas sevī ietver FRM ārsta (vai attiecīgi psihiatra, bērnu psihiatra vai narkologa) pakalpojumus, funkcionālo speciālistu konsultācijas/ nodarbības, kas ir atbilstoši ārstniecības iestādes resursiem (fizioterapeits, ergoterapeits, tehniskais ortopēds, audiologopēds, uztura speciālists, mākslas terapeits, optometrists).

Tāpat tiek nodrošinātas psihologu konsultācijas, FRM māsu darbs un citi nepieciešamie pakalpojumi.

Nosūtījumu medicīniskās rehabilitācijas saņemšanai ambulatori vai dienas stacionārā ir tiesīgs izsniegt fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsts. Tas ir ārsts, kurš sniedz valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus ārstniecības iestādē, kurai ir noslēgts līgums ar NVD.

Stacionārā rehabilitācija

Arī nosūtījumu medicīniskās rehabilitācijas saņemšanai stacionārā ir tiesīgs izsniegt fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsts.

Subakūtā rehabilitācija pēc Covid-19 tiek nodrošināta pieaugušajiem un bērniem. Medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumi tiek sniegti atbilstoši fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta pacientam sastādītam individuālam medicīniskās rehabilitācijas plānam, kur tiek noteikti pacienta funkcionēšanas traucējumi un aktivitāšu ierobežojumi atbilstoši Starptautiskās funkcionēšanas klasifikācijas kategorijām, pacienta problēmu objektīvs novērtējums, medicīniskās rehabilitācijas mērķi (specifisks, izmērāms, sasniedzams, nozīmīgs, laikā ierobežots).

Tāpat tiek noteikti plānoto medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumu veidi (ambulatori, dienas stacionārā vai stacionārā ārstniecības iestādē sniedzams pakalpojums), iesaistāmie speciālisti un to sasniedzamie rehabilitācijas mērķi, nepieciešamie tehniskie palīglīdzekļi, plānotā medicīniskās rehabilitācijas intensitāte, kā arī cita būtiska informācija, kas var ietekmēt medicīniskās rehabilitācijas procesu.

Pakalpojumi tiek sniegti atbilstoši konkrētai intensitātei un mērķim, atkarībā no pakalpojumu programmas. Subakūtas medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumi ar mērenu intensitāti (divas līdz trīs stundas dienā) vai augstu intensitāti (trīs līdz četras stundas dienā) tiek sniegti ar mērķi – komplikāciju profilakse, funkcionēšanas traucējumu mazināšana vai stabilizēšana personām laika periodā līdz sešiem mēnešiem no akūtās ārstēšanas epizodes.

Pēc medicīniskās rehabilitācijas kursa pabeigšanas tiks novērtēts rehabilitācijas rezultāts, vai mērķis ir sasniegts, daļēji sasniegts vai nav sasniegts.

Kā skaidroja Štālberga, medicīniskās rehabilitācijas plāna viens eksemplārs kopā ar nosūtījumu tiks izsniegts pacientam pēc fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta konsultācijas, otrs tiks pievienots ambulatorai vai stacionārai medicīniskai kartei.

Sniedzot multiprofesionālus medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus, tiks nodrošinātas multiprofesionālas komandas sapulces vismaz vienu reizi nedēļā. Sapulcē pieņemtie lēmumi tiks fiksēti pacienta medicīniskajā dokumentācijā.

Plānotais valsts finansējums ambulatorajai rehabilitācijai ir 26 682 eiro, rehabilitācijai dienas stacionārā – 411 251 eiro, bet rehabilitācijai stacionārā – 1 508 199 eiro.

Kā norādīja Štālberga, par pirmā mēneša izpildes rezultātiem un pacientu skaitu informācija elektroniskajā norēķinu sistēmā būs pieejama pēc nākamā mēneša 12. datuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!