Foto: Publicitātes attēli

Ministru kabinets (MK) otrdien, 17. augustā, atbalstīja Kultūras ministrijas (KM) rosinātos grozījumus valdības noteikumos "Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai", dodot iespēju vecākiem ar Covid-19 sertifikātiem, kuriem ir bērni vecumā līdz 12 gadiem, vienkāršāk apmeklēt kultūras pasākumus.

Līdz šim noteikumi attiecībā uz vienā mājsaimniecībā dzīvojošajiem faktiski neļāva kopā pasākumā atrasties diviem vecākiem un trīs bērniem, kā arī gadījumos, ja izklaides vai kultūras pasākums tiek apmeklēts lielākā ģimenes lokā kopā ar vienā mājsaimniecībā dzīvojošiem vecvecākiem vai citiem mājsaimniecības locekļiem, liekot sadalīt mājsaimniecības, kuras ikdienā dzīvo kopā.

Vienlaikus noteikumi līdz šim paredzēja, ka, neievērojot divu metru fizisku distanci, publiskās iekštelpās un ārtelpās vienlaikus var pulcēties personas, kas dzīvo vienā mājsaimniecībā, nenosakot šādas mājsaimniecības skaita ierobežojumu.

Kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) atzina, ka par šo lēmumu nav līdz galam priecīgs, jo gribētu, lai "zaļais režīms" paliek neietekmēts. Viņš gan pauda prieku, ka ir atrasts kompromiss.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) atzīmēja, ka ļoti novērtē to, ka problēma ir atrisināta pēc būtības, nevis ar "politiskām metodēm". "VM iepriekš norādīja, ka "zaļā režīma" pasākumos ieaicinot personas, ko nevar vakcinēt, ir jārisina šie riski," atzīmēja ministrs.

"Zaļā formāta" pasākumos tiek veidots atsevišķas "dzeltenās kabatas", kur nevakcinētos bērnus varam novirzīt ar vecākiem, norādīja ministrs.

Attiecīgi ar grozījumiem noteikts, ka blakus sēdvietās pasākumos var atrasties vienas mājsaimniecības pārstāvji līdz desmit personām, tai skaitā četri pieaugušie un seši bērni, tādējādi nosakot, ka prasība par divu metru distanci sēdvietu izkārtošanā tiek attiecināta uz divām personām, kas nav vienas mājsaimniecības locekļi vai vienas mājsaimniecības sēdvietām.

Mājsaimniecību pārstāvju atbilstība tiks identificēta, personalizējot biļetes to iegādes vietā un/vai identificējot personas ieejas biļešu kontroles un apsēdināšanas brīdī. Pasākuma rīkotājs būs atbildīgs par to, ka pasākuma norises vietā apmeklētāji atrodas tiem paredzētajās vietās.

Tāpat ar grozījumiem noteikts, ka personas, kurām ir sadarbspējīgs sertifikāts, var organizēt publiskus pasākumus un piedalīties tajos, kā arī sniegt un saņemt pakalpojumus klātienē, tai skaitā ēdināšanas un izklaides pakalpojumus, skaistumkopšanas un labsajūtas pakalpojumus, saņemt kultūras (kino un teātra izrādes, koncerti, izstādes, muzejpedagoģiskās un izglītojošās norises u. c.) pakalpojumus, piedalīties profesionālās pilnveides pasākumos, kā arī sniegt fotopakalpojumus un piedalīties laulību reģistrācijā, nelietojot mutes un deguna aizsegus, neievērojot divu metru distanci un neievērojot darba laika ierobežojumus.

Savukārt, lai nodrošinātu to, lai vecāki varētu apmeklēt publiskus pasākumus kopā ar saviem bērniem un radītu ģimenēm labvēlīgu pasākumu pieejamību, noteikumi papildināti ar nosacījumu, ka minētās personas var apmeklēt publiskus pasākumus kopā ar nepilngadīgiem bērniem līdz 12 gadiem bez sadarbspējīga sertifikāta uzrādīšanas un no 12 gadiem, uzrādot sadarbspējīgu sertifikātu, ja pasākumu organizators pasākumu norises vietā var nodrošināt atsevišķu sektoru, kurā tiek ierādītas vietas minētajām personām ar bērniem.

Minētais nosacījums būtu spēkā gadījumos, ja pasākuma organizators var nodrošināt atsevišķa sektora nodalīšanu minētajām personām un par to ir ievietojis informāciju pasākuma norises publicitātes vai biļešu iegādes vietās.

Uz koplietošanas telpu lietošanu šādos pasākumos tiks attiecināti vispārējie drošības un distancēšanās nosacījumi – divu metru distance un masku lietošana, kā arī noteikumos noteiktais pasākumu apmeklētāju skaita ierobežojums telpās ģimenes sektorā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!