Foto: DELFI
Ja vakcinēts cilvēks saslimst ar Covid-19, viņa vakcinācijas sertifikāta darbība tiek apturēta uz obligātās izolācijas laiku, otrdien, 24. augustā, lēma valdība.

Valdība apstiprināja Veselības ministrijas (VM) iesniegtos grozījumus Ministru kabineta noteikumos, kas paredz, ka sadarbspējīga vakcinācijas sertifikāta darbība tiek apturēta uz obligātās izolācijas laiku – 11 dienas pēc inficēšanās apstiprināšanas.

Kā iesniegtajā projekta anotācijā norādīja VM, personām, kas vakcinētas pret Covid-19, inficēšanās ar SARS-CoV-2 norit ļoti vieglā formā, bieži bez slimības pazīmēm, cilvēki ir infekciozi daudz īsāku brīdi un arī izdala mazāku vīrusa koncentrāciju nekā nevakcinētas personas, tomēr arī vakcinētām personām inficēšanās gadījumā ir jāievēro obligātā izolācija, kuras laikā nedrīkst apmeklēt sabiedriskas vietas un veidot ciešus kontaktus ar citiem cilvēkiem. To paredz jau šobrīd spēkā esošie normatīvie akti.

Noteikumi paredz, ka pret Covid-19 vakcinēta persona var izmantot sadarbspējīgu vakcinācijas sertifikātu un, to uzrādot, var brīvi, bez ierobežojumiem un neveicot Covid-19 testu apmeklēt sabiedriskas vietas, izmantot pakalpojumus u.tml. Līdz šim noteikumi neparedzēja sertifikāta darbības apturēšanu uz laiku, ja vakcinēts cilvēks tomēr ir inficējies ar SARS-CoV-2.

Lai novērstu šo pretrunu un izslēgtu iespēju vakcinētiem cilvēkiem inficēšanās gadījumā apmeklēt sabiedriskas vietas, uzrādot sadarbspējīgu vakcinācijas sertifikātu, ir veikti šie grozījumi, norādīja VM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!