Foto: LETA
Vairums Ministru kabineta locekļu neatbalsta priekšlikumu uzlikt pienākumu personām vecumā virs 50 gadiem vakcinēties pret Covid-19, tajā pašā laikā tiks vērtēta iespēja informēt iedzīvotājus par vakcināciju krievu valodā.

Runājot par vakcinācijas pret Covid-19 aptveres veicināšanu, veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) sacīja, ka ir priekšlikums izvērtēt senioru un citu riska grupu vakcinācijas pienākuma izvērtēšanu cilvēkiem vecumā virs 50 gadiem kopumā vai saņemot zināmus pakalpojumus. Tomēr viņš pauda, ka šajā jautājumā varētu būt zināmi juridiski izaicinājumi.

Pavļuts skaidroja, ka sākumā, kad bija atvērta vakcinācija senioriem, viņi nenāca vakcinēties. "Varu atzīt, ka nav veicies, bet nevaru atzīt, ka neesam centušies", sacīja Pavļuts, uzskaitot veidus, kas tiek darīts, lai vairāk uzrunātu seniorus vakcinēties un lūdzot pārējos valdības locekļus izteikt kādus citus piedāvājumus, kas, viņuprāt, varētu būt vēl efektīvāki.

Tāpat viņš stāstīja par plānotajiem un jau izmantotajiem rīkiem un medijiem, kā sasniegt arī mazākumtautību pārstāvjus, piemēram, veikt komunikāciju viņu dzimtajā valodā, sūtot personalizētas vēstules krievu valodā senioriem ar aicinājumu vakcinēties, informāciju par tuvākajiem vakcinācijas punktiem vai mājas vakcināciju.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) norādīja uz problēmu, ka vakcinācijas pret Covid-19 aptvere senioru vidū, kas tiek uzskatīta par riska grupu, ir ļoti zema, tāpēc premjers piedāvāja ministriem diskutēt par Veselības ministrijas (VM) priekšlikumu uzlikt senioriem pienākumu vakcinēties pret Covid-19.

Kariņš norādīja, ka trešdien valdība ārkārtas sēdē plāno lemt par mājsēdi, tomēr tās laikā ir ļoti svarīgi būtiski kāpināt vakcināciju pret Covid-19, sevišķi riska grupās. "Mēs nevaram prasīt sabiedrībai nest upuri, ja nepiedāvājam izeju no krīzes. [..] Mums ir jāturpina kāpināt vakcinācija, pretējā gadījumā gaidāmā mājsēde būs laba, lai īstermiņā risinātu slimnīcu noslodzes problēmu, bet ilgtermiņā neviens nebūs iegūvejs," sacīja premjers.

Labklājības ministrs Gatis Eglītis (JKP) norādīja, ka pagājušajā nedēļā vakcinējās 77 000 cilvēku un arī turpmāk šim skaitam nevajadzētu kristies, bet tam pat būtu jāaug. Viņš rosināja domāt par iespējām veicināt vakcināciju pret Covid-19.

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) pauda skepsi par priekšlikumu noteikt obligātu vakcināciju pret Covid-19 personām virs 50 gadiem, vērtējot to kā komisku. "Var noteikt pienākumu vakcinēties darbiniekam vai pakalpojumu sniedzējam, ja viņa darba specifika paredz kontaktu ar citiem. Bet pateikt, ka personām virs zināma vecuma būtu pienākums vakcinēties, tas jau skan komiski. Policija nevakcinētus seniorus ķers uz ielas, viņus nelaidīs veikalā?" pauda Bordāns.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) piekrita premjera paustajam, ka vakcinācija pret Covid-19 ir "pamatu pamats" krīzes risināšanā, vienlaikus viņš atzina, ka senioru vakcinēšanu varētu veicināt, nodrošinot poti pie viņiem mājās. Arī satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) pievienojās teiktajam, ka ir jāmeklē citi risinājumi, kā veicināt senioru vakcinēšanu. Kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) sacīja, ka viņš atbalstītu priekšlikumu, ka senioriem tiktu piešķirti kuponi medikamentu iegādei. Tāpat arī ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) pauda atbalstu jebkādiem motivējošiem pasākumiem.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Mužniece (JKP) atzina, ka seniori ir vienīgā sabiedrības grupa, kura var palīdzēt atrisināt Covid-19 krīzi, lai nebūtu jārunā par turpmāku mājsēdi. Tajā pašā laikā ministre norādīja, ka ir "bīstami politiķiem runāt lozungos par lietām, par kurām nav pārliecības, ka tās būtu īstenojamas".

Iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) sacīja, ka viņa kategoriski nenoraida ideju par senioru piespiedu vakcināciju, tomēr pirms šī priekšlikuma ieviešanas būtu nepieciešams veikt juridisko analīzi. Tajā pašā laikā ministre pauda pārliecību, ka senioru vakcinācijas veicināšanā ir jāpiesaista pašvaldības un seniori jāuzrunā tieši, piedāvājot vakcināciju mājās.

Uzklausot ministru pausto, Kariņš rezumēja, ka visi ir vienisprātis par nepieciešamību veicināt vakcināciju senioru grupā, tomēr vēl ir jāatrod veids, kā to varētu nodrošināt. "Valdība ir gatava izsvērt gandrīz jebkuru variantu, kas mums palīdzētu šajā ziņā," atzina premjers.

Kariņa ieskatā, ir jādiskutē par jebkādiem risinājumiem, tostarp jāuzrunā seniori krievu valodā, jāizsūta vēstules vai kā citādāk. Puntulis piebilda, ka jautājums par saziņu krievu valodā ir jāvērtē Valsts valodas centram, vienlaikus viņš pauda skepsi, ka, uzrunājot iedzīvotājus krievu valodā, diez vai izdosies mainīt šīs iedzīvotāju daļas nostāju vakcinācijas jautājumā.

Linkaits gan atzina, ka Latvijā ir daudz pareizticīgo un vecticībnieku draudžu, kurās varētu izvietot informāciju par vakcināciju pret Covid-19 krievu valodā. Savukārt Golubeva norādīja, ka satiksmes ministra priekšlikums ir diskriminējošs, jo ne visi mazākumtautību pārstāvji ir reliģisku draudžu locekļi.

Paredzams, ka Operatīvās vadības grupa izstrādās priekšlikumus vakcinācijas veicināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!